”Jag måste massera honom varje dag”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Hunden Loke drabbades av fästingsjukdomen ehrlichios

Varghunden Loke tycker om att mysa i soffan med sin matte Susanne Johansson. Han har fortfarande besvär efter sin ehrlichios. Helt återställd kommer han aldrig att bli.
Varghunden Loke tycker om att mysa i soffan med sin matte Susanne Johansson. Han har fortfarande besvär efter sin ehrlichios. Helt återställd kommer han aldrig att bli.

För ett år sedan blev varghunden Loke sjuk i ehrlichios. Han har fortfarande ont i muskler och leder.

– Jag ger honom värmebehandling med vetekuddar varje dag, berättar matte Susanne Johansson.

Den irländska varghunden Loke lunkar fram för att hälsa. Han är högre än diskbänken, men ögonen är snälla. När Loke tappade aptiten och fick ont i bakbenen började Susanne misstänka ehrlichios och tog honom till veterinären.

– När veterinären klämde på Loke så knäade han av smärtan. Först trodde hon att det var diskbråck, men jag stod på mig och vill ta blodprov. Jag känner min hund och såg att det var något som var fel.

Susanne hade rätt, det var ehrlichios och Loke fick penicillin i tre veckor, men han blev inte helt frisk. De dagar han över huvud taget orkade släpa sig ut syntes det att han hade ont och Susanne visste inte om han skulle klara sig.

– Han var väldigt håglös och deprimerad under en lång tid. Dessutom hade han svårt att gå och tappade därför mycket muskler som aldrig kom tillbaka.

Vill ligga mjukt

Efter ännu en penicillinkur blev Loke bättre, men sedan fick han lunginflammation och efter det kennelhosta, ett slags luftvägsinfektion som hundar lättare smittas av när immunförsvaret är dåligt.

Nu är han trött och sliten, har ofta ont i lederna och vill ligga mjukt.

– Jag har sytt vetekuddar och ger honom värmebehandling flera gånger om dagen. Han går på massage och i morgon ska vi till en ortoped för att kolla om det finns något mer att göra åt muskelvärken. Loke är gammal nu och jag vill att han ska må så bra som möjligt den sista tiden.

Halsband som skydd

Det är svårt att skydda sin hund mot fästingarna.

– I år har fästingarna kommit tidigt och det enda man kan göra som hund- och kattägare är att noggrant kolla igenom djurets päls. Fästinghalsbandet Scalibor kan funka rätt bra men det ger tyvärr inte ett hundraprocentigt skydd, speciellt inte på en hund i Lokes storlek. Många hundar blir dessutom allergiska av halsbandet.

Så här skyddar du dig mot fästingar

Använd ljusa och heltäckande kläder och stövlar, då ser du lätt fästingarna.

Insektsmedel kan hjälpa mot fästingar med det är inget heltäckande skydd.

Kolla kropp och hår varje dag om du befinner dig i ett riskområde som Stockholms skärgård och Mälardalen. Kom ihåg att fästingen kan krypa runt i flera timmar innan den biter sig fast.

Vaccinera dig mot TBE om du vistas i ett riskområde.

Var tionde fästing bär på smitta

Var tionde fästing bär på bakterien ehrlichia som kan orsaka sjukdomen ehrlichios, även kallad fästingfeber.

Den ger influensaliknande sympton med feber, kraftlöshet, muskel- och ledvärk och försvagar immunförsvaret.

Smittan förekommer främst hos hundar, hästar och katter men den kan i sällsynta fall även drabba människor.

Publicerad: