Jag har svårt att komma igång

HÄLSA

Jag studerar, eller rättare sagt, jag försöker studera, på högskolan.

Av någon anledning tar det dock alltid så lång tid innan jag kommer igång. Det finns alltid saker som måste göras: diska, handla och laga mat, tvätta, städa, sortera papper etc. Dessutom stjäl tv och internet en stor del av tiden. När jag väl sitter med mina böcker tycker jag att det är intressant för det mesta.

Eftersom jag är den första i familjen som studerar på denna nivå har jag en känsla av att jag kanske inte kommer att klara det. Jag känner att jag inte har ett tillräckligt ordförråd eller är tillräckligt beläst för att ge mig in i diskussioner i skolan.

Jag antar att jag borde motionera mera, äta hälsosammare och sova mer för att bli piggare – men det är inte så lätt när man sitter med en massa arbete. Var ska man börja? Eller är det bara jag som är lat?

Svar: Det som är svårigheten med att studera är att man får planera alla rutiner själv. Skillnaden med ett arbete är att man har vissa klockslag som man går till jobbet, äter lunch och går hem etc. Har man sedan något fritidsintresse kanske det också är på en speciell tid.

Jag misstänker att du kommer iväg på dina schemalagda föreläsningar. Ta och gör precis som om du skulle arbeta, det vill säga schemalägg din tid. När du ska gå upp, när du ska börja läsa och när du ska sluta, när du ska äta och när du ska motionera. Det kan låta lite tråkigt men kan vara en god hjälp att komma igång.

upp med att fundera på om du har tillräckligt goda förkunskaper för att klara av att studera. Det är bara tankar som hindrar dig. Det är klart att det krävs en del innan man kommit igång att plugga. Men vad är det som säger att du inte skulle klara det? Du har inga bevis som räcker. Ge dig själv en ärlig chans och tryck inte ner dig med obevisbara tankar!