Fråga näringsforskaren

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Dr. Magnus Nylander är expert på näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: fraga.halsa@aftonbladet.se eller skriv till: Näringsforskaren, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Kan D-vitamin vara skadligt?

Jag har hört att det är skadligt att äta för mycket vitamin D. Stämmer det? Jag tar en tablett som kosttillskott på inrådan av min massör för mina ryggproblem.

Genom en rad reglerande funktioner är vitamin D nödvändigt för normal ben- och tandbildning. Påvisade brister är i dag ovanliga, men kan bero på bristfällig föda, lite sol, tarmsjukdom och lever/njursjukdom. Ja, det kan vara mycket skadligt att ta för mycket. Långvariga överdoseringar kan leda till extremt förhöjda nivåer av kalcium i blodet som leder till förkalkningar av blodkärl i kroppen. Ett ordinärt dagligt långtidsintag är 5µg. Känsligheten för vitamin D är individuell. Utgå ifrån att alla är känsliga.

Får jag i mig det nyttiga i linfrön?

I medierna kan man läsa om nyttan med omega fettsyror, bland annat rekommenderas linfröolja. Jag brukar köra några deciliter hela linfrön i matberedaren så att de krossas. Förvarar sedan detta i sluten burk i kylen och använder bland annat på fil varje morgon. Får jag i mig det nyttiga?

Visst får du i dig linfrönas alla ämnen, men ju kortare förvaring desto bättre. Fleromättade fettsyror är känsliga och härsknar lätt. Av bland annat den orsaken bör man inte överdriva intaget och alltid se till att man parallellt får i sig fullvärdig näring med bland annat tillräckligt med vitamin E och selen, vilka utgör samverkande antioxidanter som skyddar fettsyrorna. Linfröolja kan för övrigt med fördel kombineras eller alterneras med fiskolja. Rådgör med hälsokostfackhandeln.

Livrädd för att börja tappa hår

Jag är en 18-årig tjej som har problem med ärftligt håravfall bland män och kvinnor i släkten. Jag är livrädd för att börja tappa hår. Är rädd för p-piller, har hört att det kan förvärra. Jag har läst att biotin och andra B-vitaminer hjälper. Är Regaine det enda hjälpmedlet för kvinnor?

Regaine är det enda receptfria medlet. Det vanligaste tidiga manliga avfallet är ärftligt och har samband med manligt könshormon. Vissa kvinnor blir tunna uppe på hjässan i samband med hormonella förändringar i menopausen. Kraftiga infektioner med hög feber kan ge betydande tillfälliga avfall efter några månader. Detsamma gäller graviditet/förlossning. Ett dåligt näringsintag kan leda till ett ökat håravfall. Brist på till exempel zink, koppar, kisel, biotin och fler B-vitaminer har satts i samband med detta. Överdoser av vitamin A och selen har lett till avfall. P-piller har beskrivits ge håravfall. Nu finns flera typer, diskutera detta med din läkare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vi tar hand om dig om 11 minuter - Lediga tider varje dag

Kry

Publisert: