Hitta rätt lins för dig

För den som inte vågar eller inte har råd att operera ögonen är kontaktlinser det smidigaste alternativet.

Men linser kräver noggrann rengöring och kvalitén på linserna varierar.

Foto: GETTY IMAGES
TVÄTTAR SIG SJÄLV. Om två år kan den nya självrengörande linsen finnas på marknaden.

I Sverige är det vanligast med mjuka linser som är gjorda av vätskehaltiga plaster. De nyaste linserna är gjorda av en blandning av silikon och plaster som kallas silikonhydrogel. Idag finns också så kallade bifokala och multifokala kontaktlinser, som används för att korrigera ålderssynthet.

– Det är viktigt att välja linser i ett bra material och inte bara titta på priset. Det ger mindre problem med till exempel torra ögon och ger bättre syreinsläpp. Jag

rekommenderar inte att köpa linser på nätet. Du vet aldrig vad du får och du blir aldrig undersökt, säger Göran Seger, kontaktlinsbehörig optiker i Örebro.

En nyhet som beräknas finnas på marknaden om två år är självrengörande linser.

Kontaktlinserna är täckta med en bakteriedödande film av selen och ska kunna bäras i minst två månader, och troligen ännu längre, utan att tas ut.

Bakteriedödande plastfilm

Selenfilmen är en molekyl tunn och påverkar därför inte linsernas egenskaper. Ögonforskarna söker nu efter fler användningar för

selentäckta linser, till exempel för att undvika efterstarr – gråstarr som kommer tillbaka efter operation. Linserna är framtagna av forskare vid Texas Tech Universitys forskningscentrum i Lubbock.

Att tänka på när du har kontaktlinser

6 linstyper se vilken som passar dig

Länkar:

Petra Weiss