Jag nådde min målvikt - sedan började helvetet

avZendry Svärdkrona

HÄLSA

Nätläsarna berättar om sina upplevelser hos Viktväktarna

Jag är en tjej på 24 år som gick med i Viktväktarna för ca 1.5 år sedan. Då var jag 170 cm lång och vägde ca 65 kilo.

Det dröjde inte länge innan jag blev fixerad vid pointsräknandet. 6 månader senare var jag nere på målvikten 58 kilo. Det var nu de riktigt stora problemen kom.

Jag kunde inte sluta att räkna points, och jag vägde mig regelbundet för att kontrollera vikten. Jag började hetsäta och kompenserade genom en extrem diet. Snart var jag deprimerad. Mitt sociala liv blev helt förstört, att gå ut och äta eller fika var en katastrof. Jag insåg i somras att jag inte kunde ha det så här och sökte hjälp.

Jag äter nu antidepressiva medel och ska påbörja en behandling på ett anorexi- och bulimicenter. Idag hetsäter jag inte men är extremt noga med kosten. Jag väger 55 kilo men strävar efter att gå ner mer. När mina vänner säger att jag är smal, tror jag dem inte. Varannan vecka går jag fortfarande till Viktväktarna men de säger inte att jag väger för lite.

Fortfarande är jag fixerad vid pointsen. Viktväktarna har gjort mitt liv djävligt.

Cristina

För mig var ViktVäktarna inkörsporten till sunda & bra matvanor. Tack vare ViktVäktarna kunde jag ta mig ur 18 års helvete med bantning, svält &

överätning.ViktVäktarna har hjälpt mig att se mat som glädje & njutning istället för, som förr, fiende & tröst. Det är underbart att lära sig hur man lagar god fettsnål mat och aldrig vara hungrig. ViktVäktarnas program har ingenting med bantning att göra. För att gå ner i vikt / hålla vikten får man ibland avstå från kaloribomber och välja något magrare, det är det värt, många gånger om

Åsa

Jag var en gång i tiden en lycklig något överviktig tjej. Men jag följde med en kompis till viktväktarna där jag vägde in mig. Jag nådde min målvikt - sedan började helvetet. Jag kunde inte sluta banta. Guldstjärnor, beröm, applåder hade blivit som en drog för mig.

Jag sitter i dag, 35 år gammal, med anorexia och går på behandling på ätstörningsenheten. Jag har börjat plugga på universitetet men klarar bara att studera på halvfart, Jag har vid ett tillfälle vänt mig till en konsulent vid Viktväktarna och sagt att jag inte kunde sluta att gå ned i vikt Det enda rådet var att gå hem och äta en pizza. PIZZA - jag som får ångest bara att gå förbi en pizzeria.

Maria

Jag gick med Viktväktarna för 2 år sedan och nådde min målvikt 23 kilo lättare efter 1 år. Jag är 173 och väger nu 69 kg.

Den konsulent som jag gick hos ville att jag skulle sätta min målvikt högre än jag själv ville.

När jag läser vad andra skrivit idag om Viktväktarna så verkar många konsulenter inom viktväktarna inte tillräckligt kompetenta. Jag var aldrig med om att man vägdes inför alla andra. Oftare tyckte konsulenten att man skulle försöka gå ner långsammare än vad man själv ville. De gånger under min tid hos Viktväktarna som jag gick upp istället för ner var det inte någon som klankade på det. Istället blev man uppmuntrad att tänka till vad som blev fel till nästa vecka.

Anette

Jag fick ätstörningar av Viktväktarna. Jag gick med våren 2000 efter att ha fått barn. Jag vägde 59 kg när jag började och det var okej så långt. När jag hade gått ner till 54 vilket var min målvikt, hade jag svårt att sluta tänka på att gå ner mer och jag fortsatte med programmet.

Jag tog laxermedel för att väga mindre inför invägningarna. När jag var nere på 48 kilo var det fortfarande ingen hos Viktväktarna som kommenterade det eller avrådde mig från att fortsätta. Jag såg enligt andra sjuk ut – insjunkna kinder, hade inga bröst.

Jag fick en osund syn på mat och vardagslivet blir otroligt svårt att leva när minsta utsvävning leder till dåligt samvete. Jag slutade umgås med andra personer eftersom jag aldrig kunde ta ett glas vin, än mindre äta på restaurang eller äta hos vänner eftersom jag ville ha kontroll över vad jag åt. Det gick så långt att jag blev sur på folk i min omgivning för att de inte använde enbart lättprodukter när jag var i närheten.

Jag har gått upp i vikt nu, men är inte kvitt tankarna på hur många points maten innehåller. Önskar att jag kunde radera de kunskaperna och i stället kunna njuta.

Cecilia, 162 cm lång, nu 57 kg

Jag var för cirka 10 år med i Viktväktarna. Jag har hela tiden enligt deras tabeller varit överviktig, trots att jag haft en smal och vältrimmad kropp.

Det var min kontakt med sunda friskvårdsmänniskor som gjorde att jag inte totalt sögs upp av detta. Jag lyckades aldrig nå mitt slut mål trots att jag på slutet slaviskt följde deras program .Jag har än idag ett kontrollbehov och det finns i bakhuvudet att jag inte är normalviktig.

Erika

Min hustru var med i Viktväktarna en tid trots att hon bara var lite överviktig. Hon gick ned till sin målvikt och har sedan hållt den i över tre år. Min fru var jättenöjd med hur det fungerade hos Viktväktarna och naturligtvis med resultatet.

Janne

Jag har varit dansare och ville få en bättre koll på vad jag stoppar i mig. Viktväktarna var det som rekommenderades. På grund av min dans måste jag äta ordentligt, men ville äta bra mat.

Men VV struntade i mina speciella önskemål och sa att jag skulle må bättre att gå ner lite mer i vikt. Jag hade då påpekat att jag hade en bakgrund med ätstörningar.

På den tiden var jag absolut inte tjock utan mer än vältränad. För min del är de inget jag rekommenderar.

Susanne

Jag önskar att viktväktarna inte fanns!

Dels tjänar de pengar på folks olycka och dels får man större problem än innan man gick med. Jag har varit med ett antal gånger på läkares ordination.

Om jag inte varit med i Viktväktarna, tror jag inte att mina ätstörningar skulle ha blivit så allvarliga. Att väga sig varje vecka och få beröm och guldstjärnor, sporrar en att äta mindre och mindre för varje vecka. Konsulenterna reagerar inte om man går ner onormalt mycket. Jag gick en tid ner ca 3 kg per vecka och fick enbart beröm för detta.

En annan sak som jag inte gillar med Viktväktarna är att om man inte varit matfixerad innan så blir man det där. Allt handlar om mat, det skapar en osund inställning till mat och ätande.

Karin

Jag följde deras matscheman och räknade points, ändå gick jag enbart ned 2 kg på två månader. Då började förnedringen från VVs sida som jag inte klarade av. "Du fuskar!" Ja, det var deras antydan då jag fick inlämna ifyllda matscheman för veckan som gått. Hur kunde vågpilen stå still om jag verkligen åt det jag skrivit? frågades det mig. Till slut blev det alltför deprimerande och pressande att hantera, speciellt eftersom jag INTE hade fuskat.

Detta innebär att VV inte känner till kroppens reglage av energi (fett och socker). Mina matvanor är nämligen ursprunligen goda, och inte långt ifrån VVs "lära" förutom helgsnask och helgvin. För att jag skall gå ned krävs således en markant förändring av energiintag alternativt ökad motion, och som småbarnsförälder hinns inte mer än 2 ggr/vecka. Jag kan tänka mig att VV är bra såvida man har ursla matvanor.

Deras möten skrämde mig, det kändes som att vara med i en sekt. Manisk upprepning och predik-liknande framträdanden utav handledare som spred straff och belöning runt sig. Vid-sidan-om-produkter som skulle köpas framdyvlades hårt. Flera ganska normalviktiga människor öppnade blint sina plånböcker, märkte jag.

Jag stod ut två månader i höstas, sedan sade jag farväl för alltid till VV.

Jeanette

Jag har fått hjälp....är nu 19kg lättare och har 10kg kvar. Det tar lång tid men jag tar det i min egen takt och jag känner att konsultenten är med på det.

Ok vist blir man matfixerad.....men det är klart man blir det när man inte

kan äta allt man ätit tidigare. Konstigt vore väl annars. Jag har själv aldrig klarat av att ät lite mindre och motionera mer som någon "smart" läkare sa åt mig. Hade det varit så lätta att genomföra hade jag ju inte blivit så tjock i första taget.

Det är en balansgång när man ska gå ner i vikt. Det är lätt att det slår över, men jag anser att man alltid får gå till sig själv och fråga varför man blir fixerad. Hos Viktväktarna ska man väga mellan BMI 20 och 25 (mellan 63-77kg för min del). Det är ett ganska stort spann. Och som alltid får man ta det med en nypa salt. Vissa väljer att ligga vid den övre gränsen andra vid den undre.