10 sätt att gå ner 5 kilo

– Välj din metod.

Byt ut wienerbrödet mot en frukt och minska fem kilo på lite mindre än 5 månader.
Byt ut wienerbrödet mot en frukt och minska fem kilo på lite mindre än 5 månader.

Gå ner fem kilo? Lätt. Välj bara den metod som passar dig från vår lista - och börja idag. Eller välj flera metoder, och gå ner snabbare!

Att gå ner fem kilo kan kännas svårt - men egentligen är det bara enkel matematik. Ett kilo kroppsvikt motsvarar ungefär 7 000 kcal - och fem kilo motsvarar alltså 35 000 kcal.
– Helt sant, säger dietisten Josefine Jonasson, men kommer samtidigt med en brasklapp:
– Det förutsätter dock att du redan från början har total balans mellan inkomster och utgifter och alltså är viktstabil.

Viktstabil innebär att man äter precis så mycket som man behöver i förhållande till kroppens behov, och alltså varken går upp eller ner.
– Om man håller på att gå upp i vikt kan ett första mål vara att vara viktstabil, oavsett hur mycket man väger, tipsar Josefine Jonasson. 

Gradvisa förändringar

Hur minskar du då ditt kaloriintag med 35 000? Tja, till att börja med är det ju inte gjort på en kafferast. Ett normalt kaloriintag ligger på 1800 - 2500 per dag beroende på din ålder och vikt, och du kan inte kapa det med hur mycket som helst på en gång.
– Gör man för stora förändringar på en gång finns det risk att man inte orkar fortsätta. Ta en eller ett par förändringar i taget och jobba med dem tills det sitter, säger Josefine Jonasson, samtidigt som hon varnar för att gå alltför långsamt fram.
– Ibland kan man behöva göra några större förändringar för att det ska ge resultat och för att man ska orka fortsätta. Fundera över hur just du fungerar - det är det som är det viktigaste.

Var du väljer att "spara in" dina 35 000 kalorier spelar mindre roll, men för många kan det vara en bra start att se över vad man dricker.
– Drycker är just något som kan ge väldigt mycket kalorier. Byter man ut söta drycker mot vatten till vardags kan man vinna en hel del om man dricker mycket, säger Josefine Jonasson.

En kombination är bäst

Ett annat sätt att gå ner är att fortsätta äta precis som idag - men lägga till extra träning, och alltså förbränna 35 000 kalorier extra. Varning dock för att träning kan göra dig hungrigare - och äter du mer samtidigt som du tränar mer kommer du ändå inte gå ner i vikt (även om du säkert kommer att må bättre - det är aldrig fel att röra på sig!). Allra bäst är förstås en kombination - både lite mindre kaloriintag och lite extra motion.

Genom att välja light-produkter kan man fortsätta äta ungefär som vanligt, men ändå göra av med fler kalorier. Men många light-produkter innehåller tillsatser - vågar man äta obegränsat av dem?
– Detta är svårt och man måste få bestämma själv, säger Josefine Jonasson. Jag kan förstå om man inte vill använda alltför mycket sötningsmedel, exempelvis, även om det inte ska vara skadligt i lagom mängd. Man kan alltid använda naturliga produkter och istället välja att äta/dricka lite mindre. Valet måste man göra själv.

Publisert: