”Jag kunde inte ens ha jeans”

Johanna fick nickelallergi av hemmagjorda piercings

Tre piercingar i näsan, två i läppen, ett i ögonbrynet och sju i varje öra.

Av dem var två gjorda på salong, resten fixade Johanna Nettelblad själv med hjälp av ett örhänge och lite smärta. Kanske inte så konstigt att hon utvecklade en nickelallergi som hänger kvar än i dag.

Fick allergi av sina piercingar Idag kan Johanna Nettelblad inte använda några oäkta smycken.
Fick allergi av sina piercingar Idag kan Johanna Nettelblad inte använda några oäkta smycken.

När Johanna Nettelblad var femton och började göra sina egna piercingar hade hon inte en tanke på varken allergier eller på att använda rena verktyg. Och kanske egentligen inte verktyg i dess verkliga mening heller.

– Jag tog bara ett örhänge, mitt eget eller någon annans. När det gjorde ont kunde jag vänta ett tag och sedan fortsatte jag. Att sterilisera hade jag inte en tanke på, säger Johanna Nettelblad.

Kunde inte ens ha jeans

När hon till slut hade både öronen, näsan och ögonbrynet fullt så började det klia och det blev rött och svullet. Från början ville hon inte riktigt inse att det var nickelallergi, hon ville ju behålla sina fina piercingar, men till slut så var hon tvungen att inse och börja ta ut dem.

–Till slut kunde jag inte ha jeansknappar mot huden, klocka eller någonting oäkta. Jag behöll en i näsan och de i öronen, men jag hade bara äkta smycken eller i plast och då funkade det. När jag var drygt tjugo så tog jag ut alltihop, säger hon.

Röd, svullen och kliar

Att springa ut och spontanköpa ett smycke till kvällen är nästan en omöjlighet för Johanna i dag. Av halsband får hon röda utslag och huden blir bubblig och det kliar. Örhängen kan fungera ett kort tag, men sedan blir öronen röda och svullnar. Jeansknapparna klarar hon i dag, men smycken måste vara äkta.

– Jag gillar smycken, men det känns så meningslöst att handla då jag inte vet om jag kan använda dem. Och äkta smycken går man ju inte bara ut och spontanhandlar, säger hon.

Skyller på piercingarna

Johanna är helt säker på att hon framkallade sin allergi genom att pierca sig och använda oäkta smycken när hon var yngre. Det finns ingen annan i hennes släkt som har nickelallergi. Numera är hon försiktigt med vad hon använder.

– Ja, eftersom det inte bara är att springa in och handla något till kvällen om jag inte vet att jag tål det. Det är det inte värt, säger hon.

Fakta: Nickelallergi

Nickelallergi, eller nickeldermatitis, är en mycket utbredd kontaktallergi som ger plötslig klåda och rött svidande, vätskande eksem när nickelhaltiga metaller är i direkt kontakt med kroppen.

Nickelallergi är vanligast hos kvinnor, minst 15 procent har problem, medan bara 2–5 procent av männen har problem.

Nickel är vanligt i olika sorters smycken och det används också i bland annat mynt, glasögonbågar och jeansknappar. Föremål som innehåller nickel och som genomtränger huden (örhängen och piercingar) ger fler symptom än saker av nickel som bara rör huden.

Nickelallergi är lite av en "fattigmanssjukdom" – den uppstår oftast hos unga flickor och kvinnor som använder billiga smycken.

Efter att piercing blev populärt så ökade antalet nickelallergiska, mest beroende på att man använde oäkta smycken under läkningsperioden.

Metallbelastning kan vara en medverkande faktor till att allergin uppstår, alltså kan man framkalla allergin genom att använda oäkta smycken.

Jessika Devert

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN