Enzym förklarar infertilitet

HÄLSA

Brittiska forskare har upptäckt ett enzym som är avgörande för förmågan att bli gravid. Kvinnor som har svårt att bli med barn har höga mängder av ämnet, medan kvinnor som drabbas av upprepade missfall har låga nivåer.

Ofrivillig barnlöshet drabbar omkring 15 procent av alla par som försöker skaffa barn.Orsakerna kan vara många, men ibland kan läkarna inte förklara varför graviditeten uteblir, trots upprepade försök att bli gravid på konstgjord väg.

Nu har forskare vid Imperial College London i Storbritannien hittat en ledtråd. Genom att ta prover från livmoderväggen på fler än 100 kvinnor har de upptäckt ett enzym som tycks vara avgörande för att det befruktade ägget ska fastna i livmoderväggen.

Studerade möss

Oförklarligt infertila kvinnor hade ovanliga höga nivåer av enzymet SGK1. Andra kvinnor, som inte hade problem att bli gravida men som hade drabbats av upprepade missfall, hade i stället ovanligt låga nivåer av SGK1.

Forskarna studerade också samma protein hos möss. Under den tidsrymd som mössen kunde bli gravida, sjönk nivåerna av SGK1. Och när extra kopior av SGK1-genen implanterades i mössens livmodervägg kunde de inte bli gravida.

När forskarna gjorde tvärtom och blockerade SGK1-genen så resulterade det i tecken på missfall.

Lång tid innan praktik

Forskarna skriver i tidskriften Nature Medicine att dessa fynd tyder på att nivåerna av SGK1 är avgörande för att göra livmodern mottaglig för ett befruktat ägg. För att bli gravid måste nivåerna vara låga, men sen måste de öka igen om graviditeten inte ska resultera i missfall.

En av forskarna, professor Jan Brorsens, säger till BBC att man i framtiden kanske kan skölja livmodern med ett ämne som blockerar SGK1 innan kvinnan genomgår konstgjord befruktning. Forskarna varnar dock för att det kan ta tid innan upptäckten kan förvandlas till praktisk nytta.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM