Blodprov avslöjar din rätta ålder

Av: 

Sofi Tagesson

Hälsa

Skulle du vilja veta hur gammal du ska bli?

Nu lanseras ett nytt test som ger dig svaret.

För 4000 kronor får du veta hur länge du lever.

Ett enkelt blodprov kan visa hur fort du åldras, och därmed uppskatta hur länge du kommer att leva. Senare i år kommer testet att börja säljas i Storbritannien.

Testet mäter vitala strukturer i ändarna av kromosomerna, så kallade telomerer. Ju längre telomerer – desto längre kommer du att leva.

Forkarna bakom 4000-kronorstestet säger det genom att mäta längden på telomererna är det möjligt att se om en människas biologiska ålder är äldre eller yngre än deras kronologiska ålder, enligt the Independent.

Snabbt, enkelt och precist

– Vi vet att människor som föds med kortare telomerer än normalt också dör tidigare. Däremot vet vi inte om långa telomerer betyder att du kommer att leva längre, säger Maria Blasco, en spansk forskare som är en av dem som har uppfunnit testet, till the Independent.

Hon menar att testets stora fördel är att det är både snabbt, enkelt och precist.

Testet kommer snart att börja säljas i Storbritannien, och blodproven skickas till Spanien för analys.

Populärt forskningsområde

Studier av telomerer är ett av de mest spännande områdena inom biomedicinsk forskning, och förra årets Nobelpris i medicin gick till tre män som är pionjärer inom området.

Men testet har också mött kritik. Flera forskare i ifrågasätter vikten av att veta hur gammal en människa kommer att bli.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: