Jag grät i tre dagar

Publicerad:
Uppdaterad:

Anettes hudcancer spred sig trots operation

Anette Moberg, 24, har varit utomlands på solsemester två gånger i hela sitt liv.

När hon förra året skulle ta bort ett födelsemärke berättade läkaren att hon hade malignt melanom.

- Jag grät i tre dagar, säger Anette till aftonbladet.se.De flesta som drabbas av malignt melanom är i övre medelåldern och har solat mycket under hela sitt liv.

Men det finns undantag.

Anette Moberg var bara 23 år gammal när hon fick sin diagnos ställd: elakartad hudcancer som kan sprida sig inåt i kroppen och som i värsta fall kan leda till döden.

Anette visste ingenting om hudcancer, och blev knäckt.

- Jag trodde ju att jag skulle dö, och låg och grät i tre dagar, säger Anette Moberg till aftonbladet.se.

Märke på ryggen

Det började med födelsemärke på ryggen som Anette tog bort i april förra året. Det visade sig att det var malignt melanom i fläcken, så läkarna valde att göra ytterligare en operation. I samband med denna upptäcktes det att cancern hade spridit sig till en lymfkörtel.

Anette Moberg har varit utomlands två gånger. En gång i Portugal, en gång i Grekland. Hon berättar att hon är mörk, och alltså inte tillhör riskgrupperna. Hon har heller aldrig haft några allvarligare brännskador.

Solade ganska intensivt

- Jag blir först röd men sedan blir jag alltid brun ganska snabbt. Så jag har aldrig använt speciellt hög solskyddsfaktor.

Innan hon fick diagnosen solade Anette Moberg som de flesta unga svenskar - ganska intensivt. Målet var att bli så brun som möjligt så fort som möjligt. "Jag tänkte inte", konstaterar hon i dag. Men tillägger att hon med största sannolikhet inte är ensam.

- Det är inte många unga människor som bryr sig om varningarna, säger hon.

Kan vara ärftligt

Malignt melanom kan vara ärftligt, men ingen i Anettes släkt har drabbats så vitt hon vet.

Ett extrajobb på ett hotell där hon fick sola solarium till reducerat pris kan ha påverkat i hennes fall, tror Anette Moberg.

Men exakt vad som orsakat hudcancern är inte klarlagt i hennes fall.

I dag är Anette mycket försiktig med att exponera sig för solsken. Om hon solar så är det kortare stunder, och med rejält med solkräm.

- Solarium är det inte frågan om. Jag solar knappt någonting, utan det är om man är på stranden och sitter i bikini eller med en t-shirt på sig en stund, säger hon.

Läs mer:

Så skyddar du dig mot solen

Maria Saving

Publicerad: