”Jag kan inte se min son längre”

avMattias Magnusson

HÄLSA

Folksjukdomen förstör Sven-Bertils syn

1 av 4 | Foto: roger lundsten
Svårt med mobilen I går berättade Aftonbladet om hur Sven-Bertil Taube fick hjälpas upp på scenen i ”Lotta på Liseberg”. Nu berättar han om sin sjukdom. Tidigare använde han ett förstoringsglas för att kunna använda sin mobiltelefon. Nu hjälper det inte. ”Jag räknar ut ungefär hur jag ska trycka och ibland kommer jag till rätt person.”

Över 300 000 svenskar lider av gula fläcken-sjukan.

Sven-Bertil Taube, 74, har drabbats av en särskilt svår variant.

– Jag kan inte längre se min son, säger han.

Risken att drabbas av makuladegeneration, eller gula fläcken-sjukan, ökar kraftigt med åldern. Över 300 000 svenskar lider av folksjukdomen. Uppemot 40 000 har blivit gravt synskadade.

En av dem är sångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube. För ungefär fem år sedan började synen bli gradvis sämre. Efter en blodutgjutning bakom vänster öga ser han nu mycket dåligt.

”Som en dimma”

– Det enda sättet jag kan beskriva det som är att det är som att ha en tjock dimma på allt. Jag känner inte igen folk. Jag kan inte se hur min 14-åriga son ser ut. Sådant är frustrerande.

Sven-Bertil Taube kan orientera sig, men inte längre läsa, skriva eller titta på tv. Han har svårt att använda sin telefon och kan inte ta ut pengar i bankomaten.

– Jag blir sur på mig själv för att jag inte klarar de enklaste saker. Men en vän sa: ”att bli gammal är inget för lipsillar”. Man måste tänka så.

Det finns ännu inget botemedel mot sjukdomen. Men för de som, likt Sven-Bertil Taube, har drabbats av den värsta varianten – våt makuladegeneration – finns behandling. Läkemedel sprutas direkt in i ögat och stryper blödningarna som skadar syncellerna.

– Det har förbättrat synen hos ett stort antal patienter, säger Peep Algvere, professor i ögonsjukdomar på S:t Eriks ögonsjukhus.

Besvärligt fall

Sven-Bertil Taube har tagit hjälp av en av världens bästa ögonläkare, en specialist i London. Men trots två operationer finns inte mycket hopp.

– I just mitt fall är det svårt att få det bättre. Jag får helt enkelt hoppas att synen inte blir sämre nu, men det finns ingen garanti, säger Sven-Bertil Taube.

Täppas tips till Sven-Bertil

Täppas Fogelberg, 58, lider av ögonsjukdomen Retinitis pigmentosa. I dag kan han bara skilja på ljus och mörker. Här tipsar han Sven-Bertil Taube om sina bästa hjälpmedel.