Psykologens tips:

Av: 

Zendry Svärdkrona

Träning

Ställ dig frågan varför du vill förändra ditt liv

Börja träna. Äta nyttigare. Gå ner i vikt...

Det låter så enkelt. Ändå kan det vara så svårt.

– Ta först reda på varför du vill göra det, säger psykoterapeuten Lena Nevander Friström.

– Det handlar om att ta ansvar för sitt liv. Livet är kort och här och nu, döda är vi rätt länge sedan, säger Lena Nevander Friström, legitimerad psykoterapeut och författare.

I grund och botten är det här djupa, existentiella frågor.

Enligt Lena Nevander Friström är vi i allmänhet alldeles för rädda för att tänka på och tala om döden. Om döden uppmärksammades mer skulle vi bli medvetna om vår utmätta tid och göra det bästa av den, menar hon.

Förmågan att förneka är stark

En kris kan ge en puff framåt. Då blir det plötsligt glasklart att livet är här och nu och att det bara är du själv som kan ta kontroll över det.

– Ändå finns det de som får flera hjärtinfarkter men inte förändrar sina liv. Förnekelsekrafterna är väldigt starka inom oss, säger hon.

Om du vill börja motionera, äta bättre eller ta det lugnare ska du först och främst svara på frågan varför.

Kanske vill du leva hälsosammare så att du får en chans att träffa dina barnbarn? Oavsett vilket skälet är måste du ha det klart för dig innan du sätter igång.

Nästa steg är att fundera på vad du gjorde och hur du kände dig när du mådde riktigt bra senast. Den känslan ska du sträva efter.

Analysera sedan dina framgångsfaktorer. Vad var det som fick dig att lyckas förra gången du gjorde något bra? Gör likadant nu.

Ta hjälp av familj och vänner

Titta också på vad som brukar hända när du är på väg att misslyckas och tappa kontrollen. Om du känner igen tecknen kan du stå emot och vända på steken innan du tappar sugen.

– Ta stöd av någon annan. Tala om för din man, dina barn eller en kompis vad du brukar göra när du kommer in i din svacka så att de känner igen tecknen. Då kan de påminna dig när du till exempel börjar skylla på vädret för att inte ta din joggingrunda.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Diskutera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning