Håll hjärnan i trim

Av: Caroline Hougner

Publicerad:

Hemligheten är att servera rödkålen rå

Foto: Maria Östlin

Rödkålen blir ofta styvmoderligt behandlad på julbordet.

Det är synd med tanke på hur den kan optimera hjärnan.

Bara du serverar den på rätt sätt.

Den har alltid sin plats på julbordet och pliktskyldigast tar vi oss en sked eller två, för även om den räknas som en klassiker är rödkålen närmast att betraktas som en doldis.

Det är dags att ändra på.

Det rödlila kålklotet är en riktig hälsobomb.

Färgen skyddar

Bara vi lär oss hantera det nyttiga innehållet kan det fungera som rena hjärngympan.

Främst tack vare de så kallade antocyaninerna som finns i rödkålens färgpigment. De skyddar oss från fria syreradikaler som gärna ger sig på våra celler.

Precis som de flesta färgranna frukter och grönsaker förebygger rödkål cancer, alzheimer, hjärt- och kärlsjukdomar menar docent Frode Slinde på Göteborgs universitet.

– Vi vet också att mat som skyddar hjärtat kan ha positiva effekter på våra hjärnceller, säger han i senaste numret av tidskriften Modern Psykologi.

Rik på C-vitamin

Hjärnan får helt enkelt all den näring den behöver för att fungera optimalt.

Just rödkål är väldigt rik på C-vitamin vilket vi behöver så här års.

– Lindrig C-vitaminbrist kan göra att man känner sig trött, svag och lättirriterad, säger han vidare i intervjun.

 130 gram räcker för att få i sig daglig rekommenderad dos.

OM vi inte koka den!

Sönderkokt förlorar vi tyvärr det mesta av nyttigheterna. Så varför inte göra en råkostsallad av den istället? Det blir både fint, fräscht och färglatt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN