Ge bort en god gärning i jul!

Av: 

Caroline Hougner

Träning

Julen är den tid vi tänker på andra

Svårt att hitta en bra julklapp? Tycker du någon redan har allt, kanske det faktiskt är så. Skänk en god gärning istället - och må bra båda två.

Köphysterin visar inga gränser så här i juletid. Är du trött på konsumtionshetsen finns det en massa bra alternativa klappar som gör gott - på riktigt.
Slå dig ner ner framför datorn hemma och handla välgörande julgåvor i lugn och ro. Så här års har de flesta välgörenhetsorganisationer gåvokort av olika slag.

Plantera ett träd

Vi-skogens klassiska gåvobrev ger pengar till trädplanteringar i östra Afrika. Du bestämmer själv hur många träd du vill ge bort. De kostar 20 kronor styck.

Du kan också skicka julkort till nära och kära där hälsningen blir till träd som växer och ger liv till människor runt Victoriasjön.

Vi-skogen

SOS Familjepaket

SOS  Familjepaket kostar 600 kronor som går till livsnödvändigheter som mat, medicin och skolböcker i SOS barnbyar. Paketet du ger bort innehåller en röst som tillhör 6-åriga Izabel. Hon börjar berätta om sitt liv när paketet öppnas. En svensk översättning medföljer. Tycker du det är för dyrt har SOS andra paket som: Lekpaket á 56 kronor, matpaket á 103 kronor, medicinpaket á 157 kronor, klädpaket á 252 kronor och skolpaket á 369 kronor.

SOS Barnbyar

Tänd en stjärna

På Rädda Barnens hemsida kan du sätta in  pengar som ska gå till medicin, mat, vattenrenare och skolbänkar i fattiga länder. Köper du någon av julgåvorna tänds en stjärna på organisationens egen stjärnhimmel. Dessutom får du ett gåvobevis att lägga under granen. Det går också bra att tända en stjärna på i din iPhone. Leta efter Rädda Barnens Stjärnhimmel i Appstore.

Rädda barnen

Värdefulla ljus

Människorättighetsorganisationen Amnesty har tagit fram en rad fina julklappar med dubbelt värde. Tygkassar och T-shirts som visar vad du står för, smycken, julklappskort i olika valörer och fina handgjorda blockljus med Amnestys emblem i nysilver, som kan användas som halsband när ljuset brunnit upp.

Amnesy

Matkasse till behövande

För 260 kronor kan du hjälpa en förtvivlad mamma att få pengarna att räcka till mat i jul. Stadsmissionens matkasse innehåller ingen lyx, utan basvaror som bröd, smör, ost, mjölk, kyckling/ köttfärs/ falukorv, grönsaker och frukt. Själv får du ett gåvobevis att ge bort i julklapp, mejla eller lägga ut på Facebook. Även Svenska kyrkan säljer virutella matkassar till förmån för utsatta människor världen över.

Stadsmissionen

Svenska kyrkan

Välj rätt pynt och papper

Väljer du Unicef:s julpapper och etiketter när du slår in dina julklappar stödjer du samtidigt deras verksamhet för barn som har det svårt. De säljer även julpynt, kläder, barnböcker, affischer, almanackor, fina filtar och virkade nallar.

Unicef

Julkort på nätet

Genom att skicka Läkare Utan Gränsers e-vykort till nära och kära, visar du att du även bryr dig om utsatta människor på andra platser i världen. Ett enda kort för 50 kronor gör att 34 barn kan vaccineras mot mässling.

Läkare utan gränser

Sätt rätt etikett

"Aldrig ensam" är Röda Korsets julkampanj 2011. Det finns många som har det svårt och behöver hjälp, även här  i Sverige. Inkomsterna från året julklappsetiketter går därför till organisationens sociala arbete i Sverige.

Röda Korset

Skicka hälsningen i julkortsautomaten

I år kan du göra din julhälsning extra värdefull och skicka den via Plan Sveriges julkortsautomat. Genom att betala deras speciella porto ger du en gåva och stödjer på så sätt ett valfritt projekt. Plan arbetar för att stärka barns rättigheter i 68 länder runt om i världen, bland annat rätten till utbildning, sjukvård, en trygg skola och rätten att leva.

Plan Sverige

Adoptera regnskog

För en 100-lapp skyddar du 1 000 hektar av Amazonas regnskog i Brasilien i ett år. Genom att hindra skogen från att skövlas bidrar du till ett bättre klimat, skyddar värdefulla djur- och växtarter och hjälper lokalbefolkningen till ett bättre liv. Adoptionsbeviset från Jordens Vänner får du hem i brevlådan.

Jordens Vänner

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning

Kom i form