Täckt av vårtor

Av: 

Hanna Lindblad

Hälsa

Dede, 32, får ingen hjälp mot sina träliknande vårtor

Dede har ett minst sagt hårt handslag.

Hans armar täcks av stora träliknande vårtor.

Nu riskerar han att bli utan behandling.

KALLAS FÖR trämannen Dede, 32, från Indonesien har växande vårtor över hela kroppen. Hudläkaren Anthony Gaspari från USA undersöker honom.
KALLAS FÖR trämannen Dede, 32, från Indonesien har växande vårtor över hela kroppen. Hudläkaren Anthony Gaspari från USA undersöker honom.

Den 32-årige indonesen har blivit känd som ”trämannen”. En extremt ovanlig hudsjukdom gör att hans händer, armar och ben täcks av barkliknande vårtor.

Fingrar och tår har fått ett träigt, rotliknande utseende.

Den amerikanske hudläkaren Anthony Gaspari från University of Maryland har undersökt Dede. Han tror, enligt Discovery, att vårtorna orsakas av mänskligt papillomvirus i kombination med en genetisk sjukdom som gör att Dedes immunförsvar inte klarar av att bekämpa vårtorna.

Besviken

Gaspari vill låta behandla mannen i USA, men det vägrar indonesiska myndigheter.

– Vi kommer inte att ge amerikanska läkare tillåtelse att föra ut honom ur landet, säger Lily Sriwahyuni Sulistyowati, talesman för hälsoministeriet, till Warta Kota Daily.

– Människor som Dede som lever i små byar vill inte tas därifrån, speciellt inte för att ta blodprov. Byfolket vägrar vanligtvis ge blod till utländsk forskning, säger hon.

Enligt nyhetsbyrån AFP är Anthony Gaspari besviken över myndighetens utlåtande och säger att han tänker ge Dede den behandling han behöver.

– Det går att ta prover på ett indonesiskt sjukhus men jag är inte säker på att expertkunskapen som behandlingen kräver finns där, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert: