DNA-test på nätet avslöjar sjukdomsrisk

HÄLSA

Professor: Tidsfråga innan det kommer till Sverige

Skicka in ett salivprov och ta reda på din cancerrisk.

Affärsidén beskrivs som lysande och sprids nu på nätet.

– Jag tror vi kommer att få se mycket mer av det här i framtiden, säger Siw Andersson, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet till aftonbladet.se.

Det kostar mellan sex och sju tusen kronor. I priset ingår kunskap om förhöjd risk för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. Du kan också få reda på din benägenhet att öka i vikt.

New York Times reporter Amy Harmon är en av de som har skickat in sitt saliv till ett av flera nätbaserade företag.

– Vi har cancer i familjen men gudskelov var sannolikheten för att jag skulle drabbas ganska låg, säger hon till Vetenskapsnyheterna i Sveriges Radio.

– Men vad gällde hjärtinfarkt så var risken att drabbas 23 procent högre för mig än för resten av befolkningen.

Problemet är bara att testet inte alltid talar sanning. Det handlar om sannolikhet.

Bedömer riskfaktorer

– Det man bedömer är någon slags riskfaktor, om ens riskfaktor är högre än medelsvenssons för en viss typ av sjukdom, säger Siw Andersson, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet.

– Men testerna visar bara enstaka basförändringar av arvsmassan. Många sjukdomar är komplexa och handlar inte om bara en viss förändring.

Kunskapen kan därför leda till onödig oro när det egentligen handlar om en ganska liten risk, menar Andersson. Vissa företag har redan börjat erbjuda rådgivning till oroliga kunder - mot att man betalar ännu mer. Men vissa kan också bli hjälpta av testsvaren.

– I bästa fall kan man ändra sina levnadsvanor om man till exempel har förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Informationen kan bli handelsvara

Att testa DNA och kartlägga riskfaktorer är inget fel i sig. Men det bör vara sjukvården som ägnar sig åt det, säger Siw Andersson. Nu tjänar istället privata företag stora pengar på människors oro. Integriteten kan bli lidande.

– Vem är det som utför testen? Vem får del av resultaten? Det blir problematiskt om resultaten knyts till enskilda individer och om informationen görs till någon slags handelsvara.

Företagen som erbjuder testerna har hittills bara funnits i USA. Men nyligen startades ett på Island. Det är bara en tidsfråga innan någon svensk entreprenör kommer på idén, tror Siw Andersson.

– Det är egentligen konstigt att ingen redan har gjort det. Det är en väldigt bra försäljningsidé och jag tror att jättemånga kan nappa på det.

Skulle du själv kunna tänka dig prova?

– Inte i dagsläget. Det känns som om testerna är lite för osäkra än. Och jag skulle inte vilja betala för det.

Externa länkar