Fyra steg till ett bättre liv

HÄLSA

Succéterapin KBT hjälper dig att ta kontrollen

1 av 2 | Foto: colourbox
Lär dig ta kontrollen med KBT.

Har du sömnproblem eller ångest? Känner du dig stressad eller vill du sluta röka?

Den nya succéterapin KBT kan hjälpa dig.

Beteendeexperiment, rollspel och hemläxor.

Det kan låta som en avancerad kurs, men är i själva verket vad du stöter på när du genomgår KBT (kognitiv beteendeterapi).

Viktigt att kartlägga

Jenny Koertge är legitimerad psykolog och jobbar som KBT-terapeut. Hon berättar att det är viktigt att klienten själv förstår vilken situation hon eller han befinner sig i för att kunna börja bearbeta sitt problem.

– Vid första mötet kartlägger jag och klienten hur problemet ser ut.

Terapiformen har visat sig vara effektiv för många psykiska besvär och nu kan det mesta behandlas med KBT: sömnproblem, ångestsyndrom, rök-avvänjning, ätstörningar och stress.

– Vi arbetar med tankar, känslor och beteenden, säger Jenny Koertge. De hänger alltid ihop och om man kan påverka i någon ände följer det andra också oftast med.

Bestämmer ett mål

Efter de tre första träffarna utformar terapeuten en beteendeanalys där problemet struktureras upp och patienten delges hur mekanismerna runt situationen ser ut. För att bearbeta problem upprättas en målformulering.

Beteende, tankar och känslor hänger ihop och ofta fokuserar KBT på det som är lättast att ändra – i många fall är det beteendet. När en person ändrar det ändras också upplevelsen av en situation och det medför nya tankar och känslor.

– I KBT får klienten prova nya beteenden och tankemönster för att sedan se vilka effekter dessa får på känslan, säger Jenny.

Att hitta alternativ till negativa tankemönster är en annan viktig del inom KBT.

– Innan man kan ändra på sina tankar måste man hitta dem, säger Jenny. Det gör man genom att skriva ned dem. Då blir det lättare att ifrågasätta tanken, se om den håller. Ibland gör den det, ofta inte. Då kanske en annan rimligare tanke föds som har en positiv inverkan på känslan.

Chatta..

Så funkar KBT

Foto: Jupiter Images
Att föra dagbok över problemet är en del i behandlingen.

Fler artiklar

Maria Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM