Smärtstillande kan orsaka hörselproblem

Av: 

Linnea Uddenmyr

Hälsa

Är du man och äter mycket smärtstillande? Då är du i riskgruppen för att drabbas av hörselproblem.

Män som regelbundet tar smärtlindrande preparat löper dubbelt så stor risk att drabbas av hörselproblem än de som inte knaprar piller, visar en ny studie.

Unga män löper störst risk

Unga män som minst två gånger i veckan äter receptfria värktabletter löper störst risk, uppger Daily Mail på nätet.

Det är amerikanska forskare som har hittat sambandet mellan intaget av smärtstillande medel och dövhet.

Följts under arton år

I en studie gjord på Harvard University har 26 000 män följts under en artonårsperiod. Under den här tiden har männen kontinuerligt fått svara på frågor gällande livsstil och de läkemedel som de har använt sig av.

I slutet av studien visade det sig att nästan 3500 av deltagarna led av hörselsvårigheter. När forskarna vägde in andra faktorer som vikt, ålder och hälsohistoria visade det sig att sambandet hörsel - värktabletter kvarstod.

Paracetamol, en tydlig koppling

Den tydligaste kopplingen hittade man hos män under 50 år som regelbundet intog någon form av paracetamol. Paracetamol är det verksamma ämnet i blandat Alvedon och Panodil. Hos den här gruppen ökade risken med 99 procent att drabbas av hörselproblem.

Ipren och Ibumetin

Den som föredrar att äta Ipren eller Ibumetin vid smärta bör vara minst lika vaksam. Ibuprofen, som dessa produkter innehåller, visade sig ha en nästan lika stark koppling till hörselproblem som paracetamol. Detsamma gäller acetylsalicylsyran som finns i Treo och Aspirin.

Inte direkt sammanlänkat

Exakt hur värktabletter påverkar hörseln är fortfarande okänt. Kanske är sambandet inte direkt sammanlänkat men mycket tyder på att så är fallet.

Hur smärtstillande preparat påverkar kvinnors hörsel svarar inte studien på, men forskarna tror att liknande samband går att hitta här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: