Varför två glas vin är för mycket - i Sverige

Av: 

Sara Milstead

Hälsa

Sprang på en intressant hemsida häromdagen. Rekommendationerna av alkohol i olika länder hade jämförts, och som väntat var det inte många siffror som stämde överens. I Sverige tycker Folkhälsoinstitutet att knappt två glas vin om dagen är maxkonsumtionen för en man. I England är gränsen satt vid fyra drinkar. Och Danmark tre*.

Hur kan alkohol vara farligare i Sverige än i Storbritannien?

Det kan finnas två förklaringar.

Det saknas bra studier. Ingen har riktig koll när alkohol går från att vara nyttig till farlig, så gränserna är tillhöftade. Det har gjorts bara ett fåtal kontrollerade undersökningar om effekterna av långvarigt drickande. Ett problem med sådana experiment är att de är förenade med etiska principer. Man kan inte tvinga i studiedeltagarna hur mycket vin och öl som helst – av hälsoskäl.

I Fredrik Nyströms studie drogs gränsen vid 1,5 dl för kvinnor och 3 dl för män. Etiska nämnden slog fast att det förmodligen inte rörde sig om några dödliga doser, och studien kunde genomföras. Observationsstudier, där man tittar på hur befolkningen beter sig när den själv får välja, är mindre säkra. Men då finns å andra sidan ingen begränsning på alkoholintaget. En sådan spansk studie presenterades före jul. Deltagarna delades in i sex olika grupper, där de som drack mest hällde i sig motsvarande åtta flaskor vin i veckan, eller 28 pints, under tio år. Slutsats? Risken för hjärt- och kärlsjukdomar halverades hos männen, trots dessa mängder. Ingen forskare har hittills visat att låg konsumtion skulle vara farligt - tvärtom. Det borde snarare ordineras, för blodfetter och blodtryck.

Men då kommer vi till förklaring två: Politiken. En engelsk professor jag talade med i förra veckan uttryckte det krasst: "Om vi säger till folk att de bör dricka 4 glas vin för hälsans skull, går de ut och dricker det dubbla. "

Alltså talar man tyst om spritens fördelar.

Det verkar fungera.

Den genomsnittlige svensken dricker nu "bara" 9 liter ren alkohol om året, jämfört med 10,5 för tre år sedan.

Vilket lägger oss på samma nivåer som italienarna och fransmännen, för övrigt.

* Viss reservation för att storleken på drinkar, glas och units skiljer sig mellan länderna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: