Carolas nya slimmade kropp

avSusanne Nylén, Johanna Klaasen

Med comebacken har kilona rasat

1 av 4 | Foto: Foto: ULF PALM
NU Här uppträder Carola i Dalhalla förra helgen – och visar upp en slimmad figur.

Carolas vikt går lika mycket upp och ner som hennes karriär.

I samband med hennes comeback har nu kilona rasat.

På den hyllade konserten i Dalhalla visade hon upp sin nya slimmade kropp.

– Hon är en typisk jojobantare, säger vikt- och träningscoachen Blossom Tainton Lindqvist.

Det gick på ett kick.

De senaste månaderna har Carola rasat i vikt – igen.

När sångerskan var på Haiti i januari gömde hon sig i stora tunikor.

Men under den rosade konserten i Dalhalla förra helgen strålade hon mer än någonsin och visade upp sin betydligt smalare figur.

– Jag har varit lite mer regelbunden med min mat och tränat mer regelbundet. Det är det jag tycker fungerar, kommenterade Carola viktminskningen.

Under flera år har Carola pendlat i vikt och kilona har ökat eller minskat i nivå med hur hennes karriär varierat.

Vill inte bli trådsmal

Inför Melodifestivalen 2006 med ”Evighet” var den guldiga korsetten stjärnans kännetecken och hon berättade om sitt intensiva träningsschema med personlige tränaren och vännen Anders Hellqvist.

– Tänk vad några kilos viktminskning kan göra. Men jag vill inte väga mindre än 50 kilo utan jag vill hålla mig där. Jag är absolut inte trådsmal och vill inte bli det heller, sa hon då.

Men under deltävlingarna föll hon för frestelserna.

”Det svåra är när man nu brutit dieten och inte hinner träna och mintchokladen hägrar framför smaklökarna som om ens lov hängde på det sockerintaget. Jag älskar ju mat och choklad, men också att komma i form, både inifrån och ut”, skrev hon på hemsidan.

Rasade i vikt

När det var dags för att sjunga duett med Andreas Johnsson i Melodifestivalen 2008, hade Carola ökat i vikt igen. Sedan tog hon en lång paus från rampljuset trots att hon firade 25 år som artist. Comebacken i år smög sig på, liksom kilona. Carola fick förfrågan om att sjunga på bröllopsfesten när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig. Veckorna inför bröllopet rasade hon i vikt och gick ner närmare tio kilo.

”Ond cirkel”

Enligt den personliga tränaren och viktcoachen Blossom Tainton Lindqvist visar Carolas tydliga viktsvängningar att hon är en typisk jojobantare.

– Tidigare har hon gått upp och gått ner väldigt mycket. När hon bestämmer sig för någonting så är hon otroligt beslutsam, och det gäller både vikten och karriären. Men vad jag förstått har hon lätt för att gå åt det andra hållet också, säger Blossom Tainton Lindqvist.

Enligt Blossom handlar jojobantning om ren späkning – för att sedan tappa kontrollen totalt och gå upp alla kilon igen. Beteendet kan grunda sig i dålig självkänsla.

– Man tycker inte att man duger och man tror att allt ska lösa sig om man bara går ner de där kilona. Men sedan märker man att man inte blir lyckligare och så släpper man kontrollen och går upp igen. Man hamnar i en ond cirkel helt enkelt, säger Blossom Tainton Lindqvist.

Kan vara skadligt

Jojobantningen kan också leda till allvarliga skador i kroppen.

– Jojobantningen stör din ämnesomsättning och matsmältning vilket gör att hela systemet riskerar att fasas ur. Det är jättevanligt att man går upp ännu mer än vad man vägde innan man börjar, säger hon.

Nu hoppas hon att Carolas senaste viktminskning beror på att hon äntligen hittat en livsstil som håller – i längden.

– Uppenbarligen har hon inte hittat den kost som passar henne tidigare. Men förhoppningsvis har hon gjort det nu, säger Blossom Tainton Lindqvist.