"20 kilos övervikt – inte roligt"

Atleten testar träning med viktbälte

Jan Tern författare och föreläsare, testar att träna med 20 kilos extravikt.
Jan Tern författare och föreläsare, testar att träna med 20 kilos extravikt.

Undrar du hur 20 kilos övervikt skulle påverka din styrka och uthållighet.

Jan Tern har provat.

Jan Tern, författare och föreläsare, och Ted Ås, trefaldig mästare i triathlon, har testat hur det skulle vara att bära 20 kilo extra i övervikt.

– Vi var nyfikna på hur den extra vikten skulle påverka vår prestation men ville också få en förståelse för hur det är att bära 20 kilo extra, säger Jan Tern.

Första fystestet genomfördes i början av oktober. Två veckor senare var det dags igen. Den här gången med 20 kilos övervikt i form av viktbälte runt midjan eller i en ryggsäck.

Med den extra vikten försämrades muskeluthålligheten med 60 procent. Till exempel klarade både Jan och Ted färre repetitioner av ”chins” och ”dips”.

Men värst var det så kallade coopertestet, alltså löpning i 3 000 meter.

– All löpteknink var borta och det fanns inget lyft i steget. Det blev ett helt felaktigt steg som påverkar dig, säger Jan Tern.

Han hoppas kunna inspirera andra att gå ner genom att visa hur mycket övervikt påverkar till och med vältränade personer.

– Dagen efter kändes det i knän och leder väldigt mycket. Jag kommer att passa mig för att få 20 kilo övervikt. Det var inte roligt.

Publisert: