Få hjärnkoll – du också!

Av: 

Jessika Devert

Hälsa

Hur många gånger har vi inte svurit över att vi inte kommer ihåg koden? Eller att vi inte minns namnet på grannen eller vad vi ska köpa när vi väl står i affären? Nu är det slut på det. Lär dig använda din hjärna rätt – och överraska både dig själv och omgivningen med dina kunskaper.

Callisto Utriainen.

Foto: Anna Sigvardsson

Det finns mycket som tyder på att vi bara använder en väldigt liten del av hjärnan. Vår kapacitet är egentligen mycket större och om vi lär oss att använda hjärnan på nya, annorlunda sätt kan vi utnyttja den till att minnas bättre, få bättre självbild och också att styra personligheten så att du blir den som du vill vara.

”Jag var skeptisk”

– Jag är en sådan som inte kunde minnas någonting och framförallt inte alla dessa koder vi har till alla kort och inloggningar. Människors namn hade jag också svårt för, så jag var enormt skeptisk i början och trodde inte på att man faktiskt kunde träna upp hjärnan, säger Callisto Utriainen, föreläsare om hjärnkoll och medlem i klubben Mensa.

Hjärnan kan memorera mellan fem och nio olika enheter av information, men i varje enhet kan man lagra massor med underinformation. Om man tänker sig en bil så vet vi att den består av ratt, säten, dörrar, motor och så vidare, men vi klumpar ihop all den informationen till ”bil”. Så under enheten ”bil” kan vi därmed minnas alla saker som hänger ihop med den. Vi buntar ihop saker för att minnas bättre, hänger upp ny information på gammal och sådant vi redan vet och därmed kan vi minnas mer och fler saker.

Hjärnkoll handlar om att tänka i nya banor och att använda hjärnan på nya sätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert: