Sömn är viktigare än vi tror

HÄLSA

Att sova som Törnrosa är få förunnat, var tredje svensk har problem med sömnen. Det är 2,2 miljoner människor. För vissa människor medför det stora problemen i vardagen, för andra är det ett obetydligt hinder.

Ligger du vaken om natten? Vrider och vänder dig i timmar. Vaknar okristligt tidigt med ögonlocken på vid gavel eller är de tunga rullgardiner som gäller ända fram till lunch. Du är inte ensam. Sömnsvårigheter blir allt vanligare i takt med att allt fler har en stressad vardag, eftersom stress och oro är vanliga orsaker till en störd nattsömn.

- Den vanligaste orsaken till dålig sömn är någon form stress, men även obekväma arbetstider och långa dagar är en vanlig anledning. För yngre människor är det ständiga behovet av att vara uppkopplad på internet en källa till sämre sömn, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnexpert på Karolinska Institutet.

Ofta är bekymmer med sömnen tillfälliga och inget som man behöver vara speciellt orolig för. Den goda nattsömnen kommer ofta tillbaka när vardagen återgår till de normala. Det är när sömnproblemen påverkar dagarna under en längre tid som man bör göra något åt problemet.

Viktigare än vad man tror

För en bra sömn är viktigt, viktigare än vi kanske tror. En människa spenderar en tredjedel av sitt liv i sängen, något som inte är speciellt konstigt med tanke på att forskare tror att sömn är vårt naturliga tillstånd.

- Sömnen är en förutsättning för att vi ska kunna vara vakna, det är då våra viktigaste system byggs upp. Utan en ordentlig sömn, skulle vi bli sjuka oftare. Det är då vi lagrar energi för resten av dagen. Sömn är på ett sätt mer naturlig, när vi är vakna bränner vi mycket onödig energi, säger Torbjörn Åkerstedt.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Annelie Norén

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn