Bli sockerfri med telefonen

Nu är första KBT-appen här

Vill du ta tag i träningen eller sluta röka kan du få hjälp via din Iphone.

Nu är den första svenska självhjälps-appen här.

Med den nya appen ”Det är mänskligt att vara kortsiktig” kan du få en bättre förståelse för varför du inte kommer till skott, eller så lätt faller för frestelser.

Psykologifabriken och Alecta har tillsammans tagit fram applikationen som är den första i Sverige som är baserad på KBT, kognitiv beteendeterapi.

– Mänskligt beteende styrs i väldigt stor utsträckning av kortsiktiga impulser och konsekvenser. Genom att göra det tydligare för sig själv kan det vara lättare att motstå de kortsiktiga impulserna och agera mer långsiktigt, säger Oskar Henrikson, legitimerad psykolog vid Psykologifabriken.

– Inom kognitiv beteendeterapi använder man alltid den här tekniken, oavsett om det gäller ångesthantering, att sluta röka eller att bli av med sin övervikt.

Men hur funkar appen?

Du laddar ner applikationen och väljer vad du vill ta tag i eller någonting du vill sluta med. Sedan fyller du i de kortsiktiga och de långsiktiga konsekvenserna. Så fort du känner att du till exempel vill röka använder du dig av appen.

– Säg att du vill stå emot att sluta köpa cigaretter. I stunden man köper cigaretter kan man känna ett stort sug eller så är man till exempel med vänner som också röker. Det finns många saker som uppmuntrar i stunden och det är då man behöver påminna sig själv om vad man vill i ett mer långsiktigt perspektiv, till exempel att man vill ha ett hälsosamt liv eller att man vill ha större möjlighet att attrahera en partner, säger Oskar Henrikson.

– Att få stöd till att fatta det långsiktiga beslutat kan vara en hjälp till att motverka de här kortsiktiga impulserna man möter i stunden.

Även på Facebook

Du kan också dela med dig ditt beslut på Facebook. Då blir det till och med enklare att stå emot eller att ta tag i något, menar Oskar Henriksen.

– Det finns forskning som visar att om du säger att du ska göra någonting så är det mycket mer troligt att du kommer att göra det. Det här är en psykologi som bland annat används i säljträning. I terapi är vi också noga med att fråga personen om de kommer att göra det vi pratat om för då är sannolikheten också större att de gör det.

Oskar Henrikson tror att självhjälpsapparna är här för att stanna.

– Det kan vara sådana saker som om du lider av social fobi och ska röra dig på fler och fler platser så har du en karta i mobiltelefonen som registrerar vilka platser du varit på och din psykolog kan se och ge feedback på hur stort område du tagit sig till.

Publisert: