Träningen som inte gör dig smal

HÄLSA

Det visar ny studie

Foto: Thinkstock

Vi svenskar älskar verkligen maraton.

Men nu visar en ny studie att det är meningslöst att springa längre distanser – i alla fall om du vill gå ner i vikt. Det rapporterar Daily Mail.

Trenden med löpträning håller i sig. Vi älskar att ge oss ut i elljusspåret på ännu en löprunda. Att sedan springa ett maraton har blivit hetare än hetast.

Men nu visar forskare att den här typen av träning är meningslös om du vill minska midjemåttet. Studien gjordes på Harvard med en liten försöksgrupp på 64 deltagare. Efter tre månader med fyra löp-pass i veckan varken förlorade eller ökade 75 procent av deltagarna i vikt.

”Det är fantastiskt”

Mary Kennedy är livsstils- och näringsforskare vid Harvard. Enligt Daily Mail tycker hon att det är fantastiskt att så många människor springer maraton i dag. Men bara för att man springer långt behöver det inte betyda att man går ner i vikt, menar hon. Enligt Mary Kennedy innebär nämligen inte en korsad mållinje att man springer snabbt sju dagar i veckan. Hon menar istället att det kan vara så att de som tränar för maraton fokuserar på att springa långt istället för snabbt och kraftfullt.

Inte bränner extra kalorier

Enligt Mary Kennedy skulle resultatet i studien också kunna förklaras med att deltagarna har förlorat fett men samtidigt ökat sin muskelmassa. Men hon insisterar på att det har med kosten att göra. Hennes tes är att många människor inte bränner de extra kalorier de stoppar i sig när de tränar.

Annika Jeppsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning