Experten: Så slipper du dålig andedräkt

HÄLSA

Svaret kan sitta i din tungtyp

Foto: Thinkstock

Vill du veta orsaken till din dåliga andedräkt? Räck då ut tungan och inspektera den i badrumsspegeln.

Här är tungtyperna som enligt tandläkaren Harold Katz riskerar att ge problem.

Lider du av dålig andedräkt? Då är du inte ensam. Även om problemet är vanligt upplevs det ofta som jobbigt och lite genant för den som drabbas. Dålig andedräkt kan också vara svårt att komma tillrätta med.

Men enligt Daily Mail finns det faktiskt ett enkelt sätt att ta reda på varför just du inte alltid luktar mintpastill.

Den brittiska tidningen rapporterade nyligen om tandläkaren Harold Katz, som ligger bakom boken Bad Breath Bible. I den skriver han att tungor med mer oregelbunden yta kan gömma fler bakterier, som i sin tur leder till dålig andedräkt. Det samma gäller för tungor med sår och sprickor, även där frodas bakterier som orsakar dålig lukt.

Illaluktande odör

Ju mer beläggningar din tunga sedan har, desto större är sannolikheten att de sprider en illaluktande odör. Risken för dålig andedräkt ökar också om du har längre fibrer på tungan, en så kallad hårig tunga. Även på den här typen av fibrer trivs nämligen bakterierna lite extra bra.

Har du istället en rosa, skinande, slät och mjuk tunga kan du skatta dig lycklig, enligt Harold Katz. Då är risken för dålig andedräkt mindre.

Förvandlas till restprodukter

Han menar samtidigt att alla kan drabbas av problemet – oavsett vilken typ av tunga man har. Orsaken till dålig andedräkt går nämligen, enligt Katz, till stor del att spåra i vad vi stoppar i oss. Den illaluktande odören skapas när bakterier i munnen äter kvarblivet protein, som sedan förvandlas till restprodukter.

Se hela listan – det här kan få dig att lukta illa i munnen enligt Harold Katz:

1. Tandkräm: En del tandkrämer innehåller natriumsulfat, en ingrediens som skapar lödder. Men tillsatsen har kopplats till allvarliga biverkningar som munsår och kan ge dig dålig andedräkt.

2. Proteinrik mat: Bakterierna i munnen äter just kvarblivit protein, och detta i sin tur ger illaluktande restprodukter. 

3. Socker: Ger näring åt alla typer av bakterier, från de som enbart skapar dålig lukt till de som även orsakar plack och tandköttssjukdomar.

4. Muntorrhet: Bakterierna frodas bättre i en torr mun. Rökning och alkohol kan orsaka muntorrhet, precis som att andas genom munnen istället för genom näsan. En del mediciner kan också göra dig torr i munnen.

5. Sura juicer: Undvik att dricka för mycket sura juicer. Bakterier som skapar dålig andedräkt producerar illaluktande restprodukter snabbare i sura miljöer.

6. Medicin som sänker immunförsvaret: Det gör att kroppen har svårare att begränsa produktionen av bakterier.

Annika Jeppsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Medicin