Vinterkräksjukan är här på allvar

Hälsa

"Den här veckan ser det ut att ha exploderat”

Stängda sjukhusavdelningar, inställda operationer och kaskadspyende dagisbarn. Vinterkräksjukan har slagit klorna i svenskarna med kraft.

Sjukvården drabbas hårdast.

– Den här veckan ser det ut att ha exploderat. Det är helt andra tongångar nu i de samtal som jag får, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Rapporterna om utbrotten kommer från hela landet, utom Västra Götalandsregionen som verkar ha klarat sig så här långt.

Gillar sjukhus

Analyserna av exakt vilken typ av norovirus det rör sig om den här säsongen är inte klara än men troligen rör det sig om en variant kallad G2.4. En liknande stam härjade hösten 2004 och den säsongen blev ganska besvärlig för svenskarna.

– Det skulle förvåna mig om det inte rör sig om den nu också, säger Kjell-Olof Hedlund.

Kräkvirus av just den typen brukar av någon okänd anledning drabba vården särskilt hårt, ett faktum som forskarvärlden står frågande inför.

– Den har några egenskaper som gör att den trivs väldigt bra i vårdmiljön, säger Kjell-Olof Hedlund.

Vinterkräksjuka räknas inte som någon allmänfarlig sjukdom och all rapportering till Smittskyddsinstitutet sker på frivillig basis. Mörkertalet är därför stort, och Hedlund kan inte säga hur många svenskar som är drabbade just nu, mer än att det troligen rör sig om ”hundratals”.

Långt till ökänd säsong

Än är läget ljusår bättre än säsongen 2002, då uppskattningsvis 20 000 svenskar drabbades av kaskadkräkningar lika otrevliga som namnet antyder. Det var efter den vintern som Smittskyddsinstitutet började med sin statistik. På så vis kan exempelvis sjukvården ha viss beredskap inför utbrotten.

TT: Kan man säga någonting om hur årets säsong blir?

– Nej, det törs vi inte. Men om inte vår kurva vänder ner om ett par veckor, då kommer vi att ha det här ända till långt in i vår, säger Kjell-Olof Hedlund.

Noggrann handtvätt minskar risken

Läs också:

Sara Rosén/TT

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa