"Varför är socker så dåligt?"

HÄLSA

Läs chatten med GI-expert Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson säger: Hej, jag är på plats för att svara på frågor om GI Express!
Moderator säger: Välkomna allihop, nu börjar vi med frågorna.
Ebba säger: Hej Ulrika, om man äter fullt ut enligt GI så skall bla förbränningen öka. Om man faller i gamla vanor 1 dag – hur påverkar det då förbränningen som man lyckats få igen med GI?
Ulrika Davidsson säger: Ja, förbränningen går ner och det tar några dagar att få upp den igen!
Fiali säger: Hej Ulrika! IDÉTORKA! Jag vill laga goda & varierade middagar åt mig & min pojkvän (enda sättet att jag får med honom på GI-dieten och om han ger upp kommer jag också "trilla tillbaks" i snabbmatsträsket). Fantasin är slut, var hittar jag inspiration? Bra rätter?
Ulrika Davidsson säger: Jag tycker att du ska köpa mina kokböcker där det finns lättlagade recept som smakar ljuvligt! Du hittar också många recept på webben i dag, bla på Aftonbladet eller på min sida www.dietshop.se. Vi har ett helt receptregister att välja på! Lycka till!
lala säger: Hej, det finns ju nått som heter typ Powerstart där man GI:ar i 2 veckor eller nåt.. Vad tycker du om att man använder den ibland typ inför nån stor fest eller så, men äter ltie mer "syndigt" mellan powerveckorna?
Ulrika Davidsson säger: Ja, det finns det - det är det vi kallar GI Express! Under den perioden tappar man i vikt snabbt och samtidigt får ett stabilt blodsocker. Du hittar GI Express på www.dietshop.se. Hälsningar Ulrika
Cent säger: Hej hej! Vad är viktigast att få i sig egentligen, när man går på diet? Vilka ämnen, vad får man inte bortse från?
Ulrika Davidsson säger: Enligt GI-metodens grunder så baserar man kosten på proteiner (kött, fisk, fågel, skaldjur och ägg), man äter alla grönsaker utom rotfrukter och både omättade och mättade fetter. Du minimerar kolhydrater under första fasen vilket gör att du snabbt gå ner i vikt. Man ska inte bortse från några näringsämnen men man äter mindre av kolhydraterna.
Lolly säger: Hej Ulrika, varför är socker så dåligt? Vad kan jag äta när sötsuget kickar in? Kram Lolly.
Ulrika Davidsson säger: Socker påverkar kroppen negativt på lång sikt och kan skapa ett beorende. När man äter socker börjar kroppen producera signalsubstansen dopamin som gör att vi blir tillfreds och vill då gärna ha mer av socker. Dopamin produceras också när vi tar andra droger såsom alkohol, tobak, tabletter och man kan känna begär efter mer. Dessutom påverkar socker blodsockret enormt och då börjar bukspottskörteln producera hormonet insulin som drar ner blodsockret. Att ha mycket insulin i kroppen är negativt för både balansen, viktminskningen och humöret. Dessutom sliter man på sikt sönder sin bukspottkörtel och riskerar då att få diabetes 2. Det bästa är att sluta tvärt med allt som innehåller socker och på det viset bli av med sötsuget! Hälsningar Ulrika.
Rebecka säger: Hej, jag är 28 år och "normalviktig" men känner att jag gärna skulle gå ner några trivselkilon för att må bättre. Tycker jag har testat allt, alla dieter, men vågen står still. Hur ska GI kunna hjälpa mig med mitt mål?
Ulrika Davidsson säger: I bland är det svårt att komma ner i den vikt man önskar. Alla människor är olika och har olika slags förbränning. Om du inte har testat GI så tycker jag att det är värt ett försök och framförallt så får du många andra fördelar genom att äta en GI -kost såsom piggare, friskare och gladare! Prova vår GI-kurs på nätet och lär dig mer om näringslära samt ta del av vårt kostprogram där. Hälsningar Ulrika
Elina säger: Jag har länge sökt svar på en fråga och börjar bli desperat. Jag behöver gå ner cirka åtta kilo och tycker GI verkar passa mig. Men jag gillar inte ägg!!! Har försökt flera gånger, men nop - det går inte. Dessutom börjar jag jobba klockan halv sex på morgonen och äter frukost på mitt jobb - hur löser jag frukostdilemmat? Snälla hjälp!
Ulrika Davidsson säger: Du kan följa GI utan att äta ägg! Prova med keso, avokado och skinka eller naturell yoghurt (3-10%) med naturella nötter och frön eller en proteinsmoothie med frysta bär! Hälsningar Ulrika
Malin säger: Vet inte om du är rätt person att fråga men: Är det dumt att äta för lite när man äter GI? Hur reagerar kroppen om man äter en GI-diet på 700 kcal per dag?
Ulrika Davidsson säger: Inte så bra! Du drar ner förbränningen om du äter för lite. Det är bättre att inte räkna kalorier utan ge kroppen bra fetter såsom nötter, oliver, avokado, olja mm så får du fart på din förbränning!
Challe säger: Vilken/vilka motionsformer är bäst att kombinera med GI?
Ulrika Davidsson säger: Om du följer fas 1 - GI Express så är den bästa motionsformen promenader, cykling och simning. Om du följer Lifestyle så kan du träna alla slags träningsformer. Hälsningar Ulrika
Sven säger: Hej, vad är de absoluta fällorna när man kör GI? Jag kör GI-varianter men vill inte råka trilla dit på det "mest förbjudna", har dålig koll på vad det kan vara..?
Ulrika Davidsson säger: Alla snabba kolhydrater! Ät inte vitt ris, snabbmakaroner, vitt bröd, potatis, socker eller livsmedel med tillsatt socker. Hälsningar Ulrika
Suss säger: Hade tänkt prova GI-metoden och har hittat massor av goda recept MEN varför dessa "konstiga" frukostar? Omeletter, äggröror, kräftstjärtar..etc. Finns det inget annat mer "vanligt" som man kan äta till frukost t.ex yoghurt, gröt etc?
Ulrika Davidsson säger: Hej, du kan varva med naturell yoghurt med naturella nötter och bär eller keso med kallskuret. Gröt rekommenderar jag inte i fas 1 utan det är bättre att vänta till fas 2. Lycka till! Hälsningar Ulrika
Jocke säger: Jag kan så lite om GI, var lär jag mig mer? Finns det någon bok du kan rekommendera? Jag behöver nästan en manual tror jag :)
Ulrika Davidsson säger: Jag rekommenderar att du går min kurs på nätet, "GI Express" som finns på www.dietshop.se. Där kan du lära dig allt om GI, få tillgång till recept och menyplaner. Annars rekommenderar jag att du ska köpa "Gå ned i vikt med GI" av Ola Lauritzson. Hälsningar Ulrika
singlan säger: Hej Ulrika! Jag älskar kolhydrater och lever i princip på mackor och pasta, men är inte överviktig eller på nåt sätt rund ändå. Känner dock att jag vill börja äta bättre och kanske tappa ett par-tre kilo, och kan då tänka mig att testa GI express ett par veckor som start, för att sen implementera mer kolhydrater (om än inte lika mkt som nu) HUR ska jag äta & lägga upp kostschema?
Ulrika Davidsson säger: Jag tycker att du ska gå GI Express i 2 veckor och sedan gå över på fas 2 som kan bli din livsstil. Även om du inte är överviktig så är det viktigt att tillföra din kropp bra mat som gör att du håller vikten samt håller dig frisk! Hälsningar Ulrika
Jessica säger: Hej!! Jag undrar vilken ketchup som du tycker man ska köpa, den med socker eller utan socker med sötningsmedel?
Ulrika Davidsson säger: Jag tycker inte att du ska äta ketchup! Om du ändå vill äta ketchup tycker jag att du ska ta den vanliga. Hälsningar Ulrika
Moderator säger: Nu är tiden tyvärr snart ute, dags för dagens sista fråga!
sofia säger: Måste man träna flera timmar i veckan för att gå ner i vikt? Jag promenar 30 minuter/dag. Men har inte tid för att gå på gym och liknande...
Ulrika Davidsson säger: Nej, du behöver inte träna så mycket utan det räcker med promenader. Gärna om du kan förlänga dina promenader till 45 minuter så får du ett bättre resultat! Hälsningar Ulrika.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag tyvärr, stort tack till dig Ulrika och tack till alla er som ställt frågor!