”Jag ska banta bort åtta kilo till bröllopet”

HÄLSA

TV4-profilen Suzanne Sjögren ligger i hårdträning inför sommarens stora fest

1 av 4 | Foto: Börje Thuresson
tar sig fram Suzanne Sjögren är rak och tuff. Och tjej. Hon har snabbt kryssat sig fram till den grabbiga sportjournalistikens tyngsta poster. Något som ibland väckt ont blod bland manliga kollegor.

I sommar gifter sig sportankaret och viktpendlaren Suzanne Sjögren med sin Anders. Nu börjar jakten på toppformen inför bröllopet.

– Planen är att tappa två kilo i månaden, säger hon själv.

Suzanne Sjögrens kärlek Anders Jensen deklarerade redan från början att han inte tänkte ta promenaden ner för altargången. Och eftersom Suzanne inte är typen som omvänder pojkar hade hon funnit sig i tanken att bli ogift.

Men så i höstas överraskade Anders med att fria i en lyxig hotellsvit vid Skånes östra kust. Efter att ha gått runt med en ring gömd i fickan i flera veckor tog han tillfället i akt.

– Han fick aldrig ett ”ja”, jag blev så paff. Men han tolkade min reaktion som ett, säger Suzanne med bredaste grinet.

Bröllopet är planerat till augusti.

Nu börjar Suzanne Sjögren jakten på snyggaste brudformen.

– Åtta kilo ska bort, säger programledaren.

Klassisk pendlare

Suzanne, som utsågs till Sveriges sexigaste i Slitz 2001, berättar att hon är en klassisk viktpendlare. Över året svänger hon hela åtta kilo upp och ner. Statusen just nu är mer upp.

– Varje höst hamnar jag i den här gå-upp-i-vikt-perioden. Det blir mörkt, livet känns inte alltid toppen. Det finns tusen ursäkter.

I år är det sommarens fotbolls-VM i Tyskland som står syndabock. Suzanne var TV4:s ankare på plats. Sex veckor i jobbvakuum på tysk snabbmat golvade formen.

– För mig är det antingen eller. Svart eller vitt. Tränar jag är jag supernoga med vad jag äter, om inte skiter jag i allt och börjar vräka.

Hon är snygg. Lång och vackert kurvig. Hon förefaller inte alls vara i behov av att tappa kilon. När Suzanne pratar om att gå ner i vikt får hon ofta kommentarer som ”Men gud, du är ju inte fet!”.

– Nej, men jag blir förbannad på mig själv, för jag mår så mycket bättre när jag kommer i gång. Jag trivs inte när det börjar välla över jeanskanten.

”För tjock”

Fixeringen kring kända kvinnors utseende blir bara hårdare och hårdare. Nyligen svartnade rubrikerna när SVT:s fotbollsexpert Sladjan Osmanagic skrev på kanalens webbchatt att han tycker kollegan Suzanne Sjögren är ”för tjock när man ser henne live”. Suzanne skakar snabbt av sig fixeringsfrågan och säger att hon inte känner något tryck att vara snygg för att hon är en välkänd tv-profil.

–  Jag har aldrig brytt mig särskilt om hur jag sett ut utifrån att jag är en offentlig person. Då känner jag mer press hemifrån, att jag måste se bra ut inför min sambo. Det är inte alltid han tycker att jag är till min fördel.

Två kilo i månaden

Till sin fördel tänker hon vara på sin bröllopsdag. Innan sommaren ska Suzanne ha sprungit sig tillbaka i form.

– Eftersom jag går igenom det här vartannat år har jag hittat ett sätt som fungerar! säger hon.

Planen är att gå ner två kilo i månaden. Löpning tre gånger i veckan, styrketräning och ett strängt getöga på matportionerna ska få henne i mål.

Vanan och kunskapen har hon. Innan Suzanne valde att bli sportjournalist läste hon fyra år till idrottslärare och tränade flera timmar om dagen.

– Träningen ändrar på humöret. Nu när jag börjar springa igen blir jag pigg och glad. Skönast är det efteråt, när man tömt kroppen på alla reserver. Efter milen mår jag bra hela dagen.

Länge var det ridning som dominerade. Hemma i Skanör höll hon två hästar och satsade stenhårt på att komma med i juniorlandslaget i hoppning, innan hon valde att plugga i stället. Nu kommer suget efter ridningen tillbaka och hon har börjat se sig om efter nya hästar, avslöjar hon.

Inget datum spikat

Att det blir ett stort champagnedränkt utomhusbröllop är klart. Plats och datum är däremot inte bestämt.

– Det är stor tvist om det just nu. Min sambo har allierat sig med mina föräldrar och propsar på att bröllopet ska vara i Skåne och jag vill vara här i Stockholm. Det måste fajtas lite till. Men jag vet ju att jag kommer förlora.

Själv har hon sett till att börja i rätt ände.

– Jag har redan provat 30 brudklänningar, allt från nattlinnen till maränger – men det finns inget datum! Det gäller att ta det viktigaste först.

Topprankad just nu är spansk av sjöjungfrumodell, axelbandslös, ”tajt som fasen” ner till knäna med ”världens ställ av chiffong”.

– Aldrig hade jag trott att det skulle passa mig med mina breda axlar och höfter. Men det blir en häftig Jessica Rabbit-effekt! Man gifter sig bara ett par gånger!

Fakta: Suzanne Sjögren

Foto: Peter WIXTRÖM
De lyckliga tu Suzanne Sjögren med sin blivande make Anders Jensen.

Så ska Suzanne bli en pangbrud

Foto: Börje Thuresson
Överraskad Suzanne hade gett upp hoppet om sin barndoms romantiska bröllopsdrömmar. ”Det var helt oväntat. Det trodde jag aldrig”, säger hon om sambons överraskningsfrieri i oktober.

Suzannes 5 bästa smalknep

Foto: Börje Thuresson
Noga med vad hon äter När Suzanne väl kommit igång med träningen, blir hon väldigt medveten om vad hon äter. Nyckeln till framgång är portionsstorleken, tror hon.

Fler intervjuer:

Ulrika Lundberg