Läkemedelsverket varnar för farligt bantningspiller

HÄLSA

Kan ge högt blodtryck och hjärtsjukdom

Läkemedelsverket går nu ut och varnar för Therma Power, ett bantnings- och fettförbränningsmedel som enkelt kan köpas på internet.

– Det kan ge svåra biverkningar. Får någon tag i det, som inte vet vilka effekter det har, kan det få katastrofala följder, säger Läkemedelsverkets expert Kerstin Hjalmarsson.

Therma Power uppges öka fettförbränningen, dämpa aptiten och ge mer energi. Enligt företaget Sublimsport, som säljer Therma Power på internet, uppnås bäst effekt om man tar en kapsel 30 minuter innan man äter, alternativt en stund innan man tränar.

Av företagets hemsida framgår klart och tydligt att preparatet innehåller efedrin, ett ämne som sedan förra året klassas som ett läkemedel. Eftersom Therma Power inte har genomgått de procedurer som krävs för att godkännas av Läkemedelsverket, är försäljningen olaglig.

Kartlägger marknaden

– Vi håller just nu på att analysera marknaden och kartlägga hur många olagliga preparat med efedrin och andra substanser som säljs. När den kartläggningen är klar kommer vi att vidta åtgärder, men exakt när det blir är svårt att svara på i dag, säger Kerstin Hjalmarsson.

Efedrin kan ge svåra biverkningar, bland annat högt blodtryck vilket innebär en stor risk för hjärtat. Ämnet kan också påverka centrala nervsystemet och leda till oro, sömnlöshet och darrningar.

– Känner man till vilka effekter den här produkten kan få känns det naturligtvis väldigt oseriöst att fortsätta sälja det, säger Kerstin Hjalmarsson.

Läs mer:

Annica Lundbäck