Nya vaccinet hejdar cancer

HÄLSA

- Alla unga flickor borde vaccineras

OSLO

Det går att vaccinera sig mot cancer.

Redan i dag finns vaccin mot levercancer och inom kort kan ett vaccin mot cancer i livmoderhalsen bli godkänt.

- Alla flickor i 10-15-årsåldern borde vaccineras, säger professor Harald zur Hausen från Cancerforskningscentrum i Heidelberg.

Foto: nytt hopp Ett vaccin mot cancer i livmoderhalsen presenterades i går på den internationella cancerkongressen i Oslo.

Varje år får över 30 000 svenska kvinnor besked om att de har cellförändringar på livmodertappen. Förändringar som kan utvecklas till cancer.

Tack vare ett kontrollprogram där alla från en viss ålder inbjuds till regelbunden cellprovtagning hittar man de flesta förändringar i ett så tidigt stadium att de kan behandlas. Men fortfarande får cirka 500 svenskor om året diagnosen livmoderhalscancer.

Orsakas av virus

- I Tyskland har vi över 6 000 fall årligen och det tycker jag är tillräckligt många för att det ska vara värt en allmän vaccinering, säger Harald zur Hausen efter en presskonferens på den internationella cancerkongressen i Oslo.

Så gott som alla cellförändringar på livmodertappen orsakas av papillomvirus, en vanlig virusvariant som de flesta sexuellt aktiva kvinnor får förr eller senare. Viruset uppträder i ett 100-tal former men de typer som orsakar cancer ger inga symptom. De drabbade vet därför inte om att de bär på viruset.

De nya vaccin som nu masstestas ska ge ett 100-procentigt skydd mot viruset.

Vaccin mot gulsot

- Därmed bör de ge fullgott skydd mot de cancerformer som orsakas av papilomvirus, menar han.

Utöver livmoderhalscancer ligger papillomviruset bakom 20-25 procent av all cancer i penis, vulva, hud och mun.

Ett vaccin mot hepatit B-virus kom redan 1981. Viruset orsakar en kronisk leverinflammation, gulsot, som ligger bakom de flesta fall av levercancer. I länder som införde vaccinering tidigt kan man nu se en minskning av såväl antalet virussmittade som drabbade av levercancer.

- Enbart dessa två vacciner skulle kunna förhindra 15 procent av all cancer i världen, menar Harald zur Hausen.

Cancersjukdomar som det går att vaccinera sig mot

Caroline Hougner