Han behandlar cancer med örter

HÄLSA

Nu vill Socialstyrelsen stoppa läkaren

Privatläkaren i Göteborg hävdar att han kan behandla cancer med hjälp av naturläkemedel. Nu kräver Socialstyrelsen att han blir av med sin läkarlegitimation.

Vid flera tillfällen har läkaren varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Ändå har han fortsatt med sina kontroversiella behandlingsmetoder.

– Han har inte tagit rättelse utan fortsatt som om ingenting har hänt. Det kan vi som tillsynsmyndighet inte acceptera, säger Göran Mellbring, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg.

Enligt svensk lag ska läkare jobba enligt vetenskapligt beprövad erfarenhet. Som sådan räknas inte att behandla cancer med ”mögelhämmande” blåbärsextrakt, pepparrot, gurkmeja och nässlor eller korallmineraler, vitaminer och svavel.

– Därför yrkar vi hos HSAN att läkaren blir av med sin läkarlegitimation med omedelbar verkan, säger Göran Mellbring till TT.

Fattar HSAN beslut i enlighet med Socialstyrelsens yrkande kommer läkaren att vara fortsatt utan legitimation även om ärendet överklagas. Först efter det att sista rättsinstans sagt sitt har han möjlighet att få legitimationen åter.

Om läkaren blir av med sin legitimation och ändå fortsätter med sina behandlingar kommer han att omfattas av det som tidigare kallades för kvacksalverilagen och kan polisanmälas.

Läs mer:

Malin Ekmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer