Piercing eller tatuering kan kosta dig jobbet

Hälsa

Många arbetsgivare drar sig för att anställa sökande med synliga tatueringar eller piercingar.

Det skriver norska Aftenposten – och det är framför allt charterbolag som nobbar tatuerade personer.

Norska charterbolag vill helst inte anställa personer med synliga tatueringar. Tatuerade ungdomar som till exempel vill jobba ett år på Disneyland kan lägga ner de planerna direkt.

Svenska Fritidsresor har en något mildare syn på tatueringsdilemmat.

– Man kan arbeta hos oss även om man har tatueringar, men däremot vill vi att tatueringarna ska döljas i samband med att man bär uniform. Likaså får man plocka ur sina piercingar, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Konkurrenten Apollo går på samma linje och vill inte se några tatueringar hos säljare eller reseledare.

Inga örhängen på Mc Donald's

På Mc Donald's finns ingen tatueringspolicy men däremot är det strängt förbjudet med piercing – till och med örhängena måste plockas ur.

– Synlig piercing är ej tillåten eftersom det innebär en infektionsrisk. Det gäller också vanliga örhängen både hos tjejer och killar, säger presschef Birgitta Mossberg.

Enligt en undersökning har två av tre danska arbetsgivare sagt att de lägger märke till piercingar och tatueringar under jobbintervjun. Och i USA säger sig 58 procent av arbetsgivarna vara osäkra på att anställa tatuerade eller piercade sökande.

”Utseendet spelar roll”

På bemanningsföretaget Proffice stöter man på problemet dagligen.

– För oss gäller det att hitta rätt person till rätt plats. I första hand går vi på kompetensen, både vad man har för formell utbildning, erfarenheter inom yrke, resor och liknande. Men sen spelar också utseendet roll beroende på vilken tjänst du söker, säger Hans Uhrus, informationsansvarig på Proffice.

– På ett advokatkontor är det mindre troligt att de vill ha en person med tatueringar eller piercingar i ansiktet. Likaså på banker, där man vill att banktjänstemannen ska inge förtroende och ha ett traditionellt utseende, säger han.

Alexandra Ramnewall

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa