Sent utbrott av vinterkräksjuka

HÄLSA

Kan hålla i sig till midsommar – 50 smittade i Malmö

Vinterkräksjukan var beskedlig i vintras, men har kommit med desto större kraft under våren.

Enligt Smittskyddsinstitutet kan den hålla i sig långt fram mot midsommar. Allt tyder på att det är en ny virusstam som härjar.

– Viruset är en finurlig varelse som för att kunna överleva hela tiden måste rymma från vårt immunförsvar. Det här är ett intelligent sätt för viruset att ändra sig tillräckligt mycket för att på nytt bli farligt för människokroppen, säger chefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.

Vinterkräksjukan orsakas av så kallat norovirus, som kan uppträda i många olika former. Färska analyser visar att den variant som härjar nu hör till en annan genotyp än vad som normalt brukar finnas inom vården.

– Den etablerar sig snabbt eftersom den är helt ny, säger Kjell-Olof Hedlund.

Utbrott i Malmö

De senaste två veckorna har både personal och patienter på Universitetssjukhuset Mas i Malmö drabbats. Ett 30-tal patienter och ungefär 20 anställda har insjuknat med inställda operationer och stängda vårdavdelningar till följd.

Tidigare under våren har bland annat sjukvården i Uppsala och södra Norrland rapporterat om utbrott. Hur det sett ut i övriga samhället har Smittskyddsinstitutet inget grepp om, eftersom det bara är sjukvården som anmäler utbrott.

Sjukdomen verkar ha ändrat karaktär under våren. De drabbade blir sjuka under längre tid och får i större utsträckning feber.

Går som en löpeld

Typiskt för vårens vinterkräksjuka är också att den poppat upp på ett ställe i taget, medan den annars brukar gå som en löpeld över landet. Förklaringen kan vara att den inte sprider sig lika lätt under våren, när folk vistas mer utomhus och har bättre motståndskraft än under vintern.

Vinterkräksjukan brukar ha släppt greppet om Sverige i mars–april. Att den är så sen den här gången betyder inte att vi behöver döpa om den till sommarkräksjuka.

Sjukdomstoppar under sommarhalvåret har förekommit förut. Kjell-Olof Hedlund tror att det bara är undantagsfall.

Fakta/Vinterkräksjuka

Cecilia Klintö/TT