Nu kan du bli kvitt din tandläkarskräck

HÄLSA

Fyra av fem får hjälp med ny metod

Få människor går till tandläkaren med glädje. Var tionde svensk är ordentligt rädd inför ett tandläkarbesök och fyra procent av befolkningen, fler än 300 000 svenskar, har en så kallad extrem tandvårdsrädsla.

Men Folktandvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har hittat en metod som fungerar. Fyra av fem botas helt.

Foto: Skräckfyllt Var tionde svensk lider av tandläkarskräck. Men rädslan går att bota.

Tandläkarskräck är ett stort problem för många och är förknippat med ångest, hjärtklappning, oro och yrsel.

Men att dra sig för att regelbundet gå till tandläkaren kan i förlängningen leda till omfattande problem med tänderna och höga tandvårdskostnader.

På Folktandvården på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har man därför utvecklat ett program som ska hjälpa tandvårdsrädda att komma över sin skräck.

Använder psykologer

– Tidigare har man försökt ”bota” tandläkarskräcken genom att söva ner eller droga patienterna med lustgas. Vi har helt gått ifrån att använda olika bedövningsmetoder som behandling av tandläkarskräck. Istället använder vi oss av specialutbildade psykologer som arbetar med patienterna för att komma över rädslan, säger Peter Lundholm, tandläkare och klinikchef på Folktandvården på Karolinska sjukhuset.

Psykologerna i behandlingsprogrammet arbetar med så kallad kognitiv beteendeterapi. Detta innebär att patienterna får lära sig hur kroppen reagerar och att känna igen och styra de signaler kroppen skickar ut.

Fyra av fem blir botade

Målet med terapin är att få patienter som inte har varit hos tandläkaren på tiotals år att självmant gå dit.

– Vårt program är mycket framgångsrikt. Fyra av fem blir botade från sin tandläkarskräck, säger Peter Lundholm.

I behandlingen ingår åtta besök hos en av de specialutbildade psykologerna, samt lika många besök i ett tandläkarrum.

– Att lyfta in patienten i tandläkarrummet och kombinera det med att låta dem prata om sina upplevelser med psykologen är framgångsreceptet i den här behandlingen. Då kan psykologen ge patienten de rätta verktygen för att hantera rädslan i tandläkarstolen, säger Peter Lundholm.

Så går det till:

Läs mer:

Mary Örnborg