Hon gör ingenting – för att bli frisk

HÄLSA

Birgitta övar på att slappna av

Snabb, otålig och kontrollfreak.

Det var Birgitta Sundqvist, 49. Innan hon fick en hjärtinfarkt alltså.

Nu övar hon på att ställa sig i den längsta kön, och att göra ingenting i en särskild slapparfåtölj.

Foto: Björn Lindahl
Tvingades ta det lugnare Birgitta Sundqvist i sin nya slapparfåtölj med älsklingshundarna Bilbo och Frodo som ser till att hon får motion. Hon vägrar bli deppig trots hjärtproblemen. "Jag har alltid varit en njutningsmänniska, och nu försöker jag ha roligt varje dag."

Birgitta Sundqvist är livfull och glad. En handlingsmänniska som ofta lyssnat och hjälpt andra.

Men hennes engagemang bidrog till en hjärtinfarkt när hon bara var 47 år. Den utlösande faktorn var ett stressigt arbetsår som speciallärare på en gymnasieskola. Ihop med övervikt och diabetes bäddade det för infarkten under semestern 2004.

"Gjorde fruktansvärt ont"

- Jag fick som en kniv mellan skulderbladen. Det gjorde fruktansvärt ont. Jag svettades, kräktes och fick svårt att andas, berättar hon.

- Men inte kunde jag tänka mig att det var en hjärtinfarkt!

Månaderna efter den akuta sjukhusvården kom så småningom Birgittas psyke i fatt: Det räckte inte med mediciner - hon var tvungen att ändra livsstil.

Genom stresshantering i grupp och en psykolog kämpar hon för att ta det lugnare och slappna av.

- När psykologen frågade om jag brukade ha en stund varje dag då jag gjorde ingenting bara stirrade jag på henne: Vadå göra ingenting? säger Birgitta och skrattar.

- Jag som uppfostrats till att prestera och aldrig ens vara sjuk. Nu måste jag helt enkelt coola ner mig.

Tar mindre ansvar hemma

I dag tronar en stor, bekväm fåtölj i vardagsrummet, där hon gör just inte ett dugg. Och hennes två "friskvårdskonsulenter", hundarna Bilbo och Frodo, ger henne två halvtimmespromenader varje dag.

Dessutom har hon tvingat sig att ta mindre ansvar hemma, för maken och sin 14-årige son.

- Jag har inte trott att de ska klara sig själva om inte jag är där och säger till och fixar. Men jag ska inte ha total koll längre, det går inte.

Dessutom äter hon mer lagom, och arbetar halvtid med jobbet som hon ändå älskar. I princip kan Birgitta leva hela livet utan att drabbas av hjärtinfarkt igen, tack vare mediciner, kontroller och sin nya livsstil.

Läs mer:

Läs tidigare artiklar i serien:

Cecilia Gustavsson ([email protected]), Jessica Ritzén ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM