”Jag tyckte att mina bröst var för små”

HÄLSA

Schlagerstjärnan Linda Bengtzing om kroppsideal och 30-årskris

Hon har myror i benen och en passion för jordgubbar.

Linda Bengtzing är tjejen från landet som tuffat till sig och gör schlagerkarriär i storstan. Den 18 februari är hon med när årets Melodifestival drar i gång i Leksand.

Foto: Ljuger dåligt I årets medlodifestival ska Linda Bengtzing tävla med låten "Jag ljuger så bra". I verkligheten är hon jättedålig på att ljuga. "Jag rodnar", säger hon.

Såhär säger Linda Bengtzing om:

Träning

– Jag har börjat jogga – minst två, oftast tre gånger i veckan. Min nya tävlingslåt ”Jag ljuger så bra” har så mycket text. Att sjunga den är en utmaning. Jag är oftast ute bland publiken samtidigt som jag sjunger. Det kräver kondition.

Lögner

– Jag rodnar om jag ljuger. Jag gillar det inte. Jag är från landet, från Gullspång i Västergötland. Där är vi väldigt ärliga och raka mot varann. Men storstadslivet har lärt mig att bli lite tuffare och inte så blåögd. Det kan vara lättare att ta till en vit lögn.

Kropp

– Jag önskar jag varit lite längre än mina 165 centimeter. Långa människor är vackra, tycker jag. När jag var yngre tyckte jag att mina bröst var för små. Nu gillar jag dem. De hör till min kropp och jag behöver inte ha bh. Jag är också fånigt stolt över mina fötter.

Vikt

– Jag är normalviktig (53 kilo) och äter det jag vill. Men det krävs balans mellan mat och träning för att hålla vikten. Det finns inga genvägar. Min mamma bantar ständigt. Varken hon eller mormor har motionerat regelbundet någonsin och de har väldigt lätt att lägga på sig.

Kläder

– Gärna i jordfärger – brunt, grönt, svart och rött. Det viktigaste är att jag har sköna, bekväma skor. Mina fötter säger ifrån om de inte trivs.

Mat

– Jag är tokig i mat och älskar att laga mat. Jag kom till Stockholm som barnflicka i en familj där frun krävde att maten var hemlagad på riktiga råvaror. Hon lärde mig det mesta, till och med att göra fiskbullar. Jordgubbar är min egen passion – året om. Den har jag från mina morföräldrars jordgubbsodling.

Hälsoproblem

– Nej, inte mer än att jag har myror i benen och inte kan stå still. Det har jag ärvt av pappa. Pirret hanterar vi genom att lägga benen högt, dricka grapejuice och tänka på något annat.

Stress

– Den positiva, roliga stressen ger mig energi. Är jag trött och stressad kan jag bli vrång. Då går jag undan och är skitsur – men det brukar snart gå över.

Skönhetsknep

– Att ha en bra hudkräm. Jag sminkar mig varje dag och behöver rengöra och smörja och fukta huden noga. Man får pröva sig fram till vad som passar ens hud bäst.

30-årskris

– Nej, men jag börjar bli lite åldersnojig. Min sambo är några år yngre än jag, så jag tänker oftare på åldern nu. Jag älskar barn och vill gärna ha en egen familj. Det är lätt att oroa sig när man blir lite äldre – att man då kanske inte kan få barn eller att det kan bli komplikationer.

Mys

– Det är samma som när jag var barn. Jag tänder i spisen, jag har en filt om mig i soffan även om jag inte fryser, jag ser en film på tv eller läser en bra bok och har tyst omkring mig – eller så går jag ut i skogen.

Kärlek

– Mycket är trygghet. Jag har nästan alltid varit singel (Linda bodde en kort period ihop med TV4-profilen Rickard Sjöberg). När jag köpte mitt hus, träffade min sambo Jimmy och min karriär fick fart föll allt på plats. Jimmy, som utbildar sig till polis, är lugn och trygg som min bror och pappa. Jag kan vara både nervig och ha dåligt självförtroende. Då finns han som en klippa.

Sömntips

– Att tänka sig till en fin plats. Det är som meditation. Jag tänker på mina föräldrars sommarstuga vid en sjö utanför Gullspång. Jag ser hur jag promenerar från stranden upp mot huset. Jag somnar alltid innan jag kommit fram. Jag har alltid sovit bra, jag var en riktig sömnbebis, enligt min mamma.

Kändisskap

– Det kan vara påfrestande, har jag sett på andra. För mig är det positivt än så länge och jag älskar att träffa folk. Jag fick en mjukstart som programledare för Ordjakten. Pensionärer hejade på mig på stan.

Hälsokollen

Sundis eller sunkis – hur hälsosamt lever du egentligen? Linda Bengtzing gjorde Kropp & Hälsas snabba hälsocheck.

Fakta/Linda Bengtzing

Ann-Cathrine Björnör Carlsson