Hälsa

En kopp kaffe – rena hälsokuren

avMary Mårtensson

Ny studie: Minskar risken för dödlig cancer

1 av 5 | Foto: Niclas Hammarström
Jenny Bay, 27, student, Stockholm – Två till tre koppar, bryggkaffe eller nescafé. Men just nu dricker jag te. Det är ju inte bra för tänderna, de blir missfärgade. Men för min personliga hälsas skull är det bra. Utan kaffe skulle jag bli galen.

Kaffe kan vara rena medicinen.

Drycken skyddar inte bara mot bröstcancer, hjärt-kärlsjukdomar och alzheimer.

Sex koppar kaffe om dagen minskar också risken för dödlig prostatacancer med hela 60 procent, visar nya sensationella data.

Kaffe framstår alltmer som ett undergörande naturläkemedel, som skyddar mot flera allvarliga och livshotande sjukdomar.

En svensk studie visade nyligen att minst fem koppar per dag halverar risken för aggressiv bröstcancer.

Och nu tycks kaffe – enligt en ny amerikansk studie – även skydda mot prostatacancer. I studien ingick 47 911 män. Den publicerades nyligen i Journal of the National Cancer Institute.

”Tyngd i studien”

Sex koppar kaffe om dagen minskar risken för aggressiv, dödlig prostatacancer med 60 procent. Och för all prostatacancer med 20 procent.

– Jag tycker att resultaten är väldigt intressanta – särskilt att det är mot aggressiv prostatacancer som kaffe verkar skydda. Att detta stöds av bröstcancerdata styrker att det finns en tyngd och en trovärdighet i studien, säger Sten Nilsson, professor i onkologi och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Viktiga antioxidanter

Forskarna lutar åt att det är antioxidanterna i kaffet som skyddar.

– Antioxidanter kan ha inflammationsdämpande effekt. Mycket talar för att prostatacancer – och även bröstcancer – kan bero på någon form av inflammatorisk aktivitet som kan vara en bidragande orsak till sjukdomen. Något som hämmar inflammationen skyddar då mot prostatacancer, säger Sten Nilsson.

De nya resultaten förvånar inte skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 65 – som själv dricker sex koppar bryggkaffe per dag.

– Jag tror på kopplingen mellan kaffe och prostatacancer. All medicin kommer ju från början från naturen. Det är därför som jag inte hade aggressiv prostatacancer, för jag dricker mycket kaffe, säger Bert Karlsson, som opererades för prostatacancer 2003.