Njut en bit lätt tårta

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Goda tårtor hör sommaren till. Prova våra lätta varianter och njut en bit i sommar. En god matjessilltårta till lunch och en hallonmoussetårta eller marängtårta till bjudfikat.

Hallonmoussetårta med citron på chokladbotten

Frisk och syrlig är sommartårtan som är så vacker att den passar till bröllop.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 8-10 bitar • Tar 45 minuter + ca 4 tim i kylen • Svårighetsgrad Medel

Du behöver:
Chokladbotten
1 ägg
2 msk socker
1 msk kakao
2 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver

Citron- och hallonmousse
4 gelatinblad
2 äggulor + 2 äggvitor
1 dl socker
1 citron, rivet skal + 1 tsk saft
250 g Kesella 10%
1 dl Mellangrädde
250 g hallon

Dekoration
250 g hallon
ätliga blommor, t ex en obesprutad ros

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smörj formen.
2. Chokladbotten: vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggblandningen, blanda och häll i formen. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen.
3. Lossa kakan från formen och ta bort pappret. Diska kanten och sätt ihop formen och lägg i kakan.
4. Mousse: lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt citronskal och Kesella.
5. Vispa grädden och blanda ner den. Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Blanda ner ½ dl av citronsmeten i gelatinet och blanda sedan ner resten av citronsmeten.
6. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum. Vänd ner detta i smeten. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Blanda ner hallonpurén i citronsmeten. Häll smeten över chokladbottnen. Täck med plastfilm och låt stå i kylen minst 4 timmar för att stelna. Garnera med hallon och blommor.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Smörgåstårta med matjessill

En salt och god tårta i sommarvärmen är perfekt bjudlunch.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 12 bitar • Tar ca 60 minuter • Svårighetsgrad Medel

Du behöver:
18 skivor lite grövre bröd
500 g färskpotatis
6 ägg
2 syrliga äpplen
150 g ättiksgurka
2 burkar matjessillfileer, à 200 g
2 1/2 dl majonnäs, fettfri
2 dl créme fraiche, lätt
salt, peppar

Dekoration
2 msk hackad gräslök
1 hackad rödlök
½ grönt äpple i tunna skivor med citronsaft på
Llite salladsblad till garnering

Gör så här:
1. Koka och skiva potatisen. Mjukkoka och hacka ägg. Tärna äpplen och ättiksgurka. Skär sillen i mindre bitar.
2. Blanda majonnäs och crème fraiche till en sås, smaka av med salt och peppar. Tag bort en tredjedel och spar till garnering. Vänd i det hackade i resten av såsen.
3. Lägg ut 6 skivor bröd till en kvadrat och bred på hälften av fyllningen.
4. Lägg på ett lager bröd och bred på resten av av fyllningen. Täck med ytterligare bröd och bred på resterande av såsen.
5. Garnera tårtan med hackad gräslök, rödlök och äpple. Garnera med sallatsblad runtom.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Marängtårta

En frisk tårta med mycket bär är perfekt på sommaren.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 8-10 bitar • Tar 30 minuter + ca 3 tim i ugnen • Svårighetsgrad Medel

Du behöver:
Marängbotten
3 äggvitor
½ tsk citronsaft
1½ dl strösocker

Fyllning
½ burk lemoncurd
2 dl grädde
1 dl matlagningsyoghurt
1 l färska bär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Vispa i sockret, lite i taget.
3. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper med ca 20 cm diameter och bred ut marängsmeten.
4. Grädda i ca 1 timme tills marängbottnen lossar från pappret. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar två timmar (eller över natten) i ugnen.
5. Bred lemoncurd över marängbottnen.
6. Vispa grädden och blanda den med matlagningsyoghurt. Fördela det ovanpå lemoncurden och garnera med bär.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Publicerad: