Gåtan löst: Därför äter tjocka för mycket!

Publicerad:
Uppdaterad:

Överviktiga har längre till njutning

Frossaren har förmodligen svårare än finsmakaren att njuta av söt och god mat – av rent genetiska skäl.

Maten ger inte hjärnan den normala, snabba lyckokicken vilket ökar risken för överätande och övervikt.

En amerikansk forskargrupp, ledd av Eric Stice, lät 76 flickor och unga kvinnor dricka chokladmilkshake. Samtidigt övervakades aktiviteten i en del av hjärnan (striatum) som speglar vad som sker i själva belöningssystemet. Signalämnet dopamin är en av huvudrollsinnehavarna här. Dopamin reglerar bland annat känslor av lust, förälskelse och njutning.

Fler kilon

Alla försökspersoner reagerade inte lika starkt på den söta drycken, visar resultaten som publiceras i kommande nummer av vetenskapstidskriften Science. Vissa hade betydligt lägre aktivitet än andra i sitt dopaminsystem. Detta beror förmodligen på att en viss genvariant hade sänkt deras hjärnors känslighet för signalsubstansen, enligt forskarnas testresultat.

Efter ett års tid hade dessa personer gått upp mer i vikt än de andra i studien.

– Man kan mycket väl tänka sig att de här personerna tar mer mat för att fylla sina behov, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Läkemedel

Med hjälp av beteendeterapi eller läkemedel skulle de genetiskt känsliga personerna kunna få hjälp innan övervikten har övergått i svårbehandlad, sjuklig fetma, skriver forskarna.

Redan i dag finns mediciner som ökar hjärnans mottaglighet för dopamin, exempelvis läkemedel mot parkinson. Men att behandla friska personer med dessa är inget alternativ i dag, inte minst på grund av risken för svåra beteendestörningar.

– De här fynden måste man bekräfta i flera försök, naturligtvis. Och innan man kan gå in på farmakologisk behandling är det många steg kvar, säger Fred Nyberg.

Dopaminsystemet går igång när vi har sex, tar droger eller äter god mat, i synnerhet sockerrik sådan. Hjärnan får en belöningskick av sockret, förmodligen för att vi evolutionärt sett har haft en fördel av att gilla söt, kaloririk föda som snabbt ger hjärnan energi.

TT

Publicerad: