Myndigheter utreder TBE-vaccin

Flera personer har smittats trots sprutor

Flera svenskar har de senaste åren smittats med den fruktade fästingsjukan TBE trots att de har varit vaccinerade mot den.

Svenska myndigheter utreder saken. Samtidigt laddar fästingarna för ännu en rekordsäsong.

Fästing Luriga små djur som lever på människans blod och dessutom kan sprida sjukdomar.
Fästing Luriga små djur som lever på människans blod och dessutom kan sprida sjukdomar.

Milda vintrar har gynnat de små spindeldjuren, som redan har vaknat för våren i delar av landet. Fästingar kan smitta människan med både borrelia och TBE och väderleken gör att experterna talar om nya rekordnivåer.

Ökning

Förra året rapporterades 182 fall av TBE i landet, vilket är en uppgång med elva procent jämfört med 2006. Sjukdomen har ökat stadigt sedan 1990-talet, vilket sannolikt beror både på att milda vintrar har gett fästingrika somrar, och på att medial uppmärksamhet har gjort att fler har sökt vård för sina symtom.

Vaccin skyddar mot TBE, men nu lägger personal vid både Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket sina pannor i veck med anledning av att flera personer har smittats trots att de tagit sina sprutor.

Ville utesluta fel

Förra året rapporterades 17 sådana fall och av dem hade sju personer vaccinerats med tre sprutor eller fler. Under 2000–2007 rör det sig om ett tjugotal sådana fall totalt.

– Vi utreder de här fallen för vi vill kunna utesluta att det har varit något fel på tillverkningen, säger Jane Ahlqvist-Rastad på Läkemedelsverket.

Rolf Gustafson, medicinsk direktör på vaccinjätten Baxter i Sverige, påpekar att inga vacciner ger ett heltäckande skydd mot infektion och att fenomenet med så kallade vaccinationsgenombrott är välkänt.

– Tyvärr kommer det alltid att finnas personer som inte reagerar så gynnsamt som man vill när de blir vaccinerade. Så också med TBE. Det är ju väldigt tragiskt när det inträffar men inte helt förvånande, säger han.

Vänder stenar

Företaget undersöker nu om någonting i tillverkningsrutinerna kan ha brustit, eller om vaccinet har transporterats eller förvarats i för hög eller låg temperatur, men hittills har inte efterforskningarna rätat ut några frågetecken.

– Vi jobbar med att vända på varje sten, säger Rolf Gustafson.

Smittskyddsinstitutet undersöker om det finns någon gemensam nämnare hos de personer där vaccinets skyddande fallskärm inte har vecklats ut. Preliminära data tyder på att kroppens immunförsvar reagerar olika hos vaccinerade och ovaccinerade personer som drabbas av TBE, men varför och vad det innebär vet ingen i dag.

Vad är TBE?

Vad är borrelia?

Sara Rörbecker/T

Publisert: