Nytt virus hotar ”hela världen”

Av: Jenny Agö

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP / BRITISH HEALTH PROTECTION AGENCY
Viruset sett i mikroskop.

Forskarvärlden står tomhänt mot det nya dödliga coronaviruset Mers-cov.

I går skördade viruset sitt 23:e dödsoffer.

– Coronaviruset är ett hot mot hela världen, säger Margaret Chan, chef för Världshälsoorganisationen (WHO).

Varningsklockorna ringer högt. Det nya sars-liknande viruset har smittat minst 44 personer och dödat 23. Men forskarna vet fortfarande väldigt lite om coronaviruset som har fått beteckningen Mers-cov.

– Vi vet inte vad som är virusets värd i naturen. Vi vet inte hur folk smittas. Tills vi har svaren på de frågorna står vi tomhänta när det kommer till att förebygga det, sade Margaret Chan som talade i Genève i veckan.

Smittan har sitt ursprung på arabiska halvön men har även rapporterats i Tyskland, Storbritannien och Frankrike, där en man avled under gårdagen.

Inget akut hot i Sverige

Inget enskilt land kan ensamt hantera viruset, säger Margaret Chan och manar till kraftsamling mot det nya hotet.

– Vi måste samla hela världens tillgångar för att kunna svara på det här hotet. Vi behöver mer information och vi behöver det snabbt.

I Sverige finns dock ingen anledning till oro i nuläget, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

– Det är viktigt att man i alla länder tar hotet på allvar och ser till att upptäcka alla fall tidigt. Men just nu är det ingen akut situation för Sverige, säger han.

Det nya coronaviruset liknar sars-viruset som krävde uppemot 800 liv i Asien 2003. Båda är virus som orsakar kraftig lunginflammation och som inte tidigare spridits bland människor.

Geografiskt begränsat

Mers-cov har bara i enstaka fall spridit sig från människa till människa och då vid mycket nära kontakt, som exempelvis vårdsituationer. Framför allt är det äldre personer som drabbats och i flera av dödsfallen fanns även andra underliggande sjukdomar.

– Det är en hemsk sjukdom för de som drabbas men än så länge är det väldigt begränsat geografiskt och det är fortfarande väldigt få som drabbats så jag tycker att man kan vara lugn i Sverige, säger Anders Wallensten.

Smittan har alltså sitt ursprung på arabiskan halvön men varken WHO eller svenska myndigheter avråder än så länge från resor dit.

Publicerad: