”Nu slipper jag ta upp två säten”

Marie, 26, visualiserade sig själv som smal – gick ner 44 kilo

För två år sedan shoppade Marie, 26, kläder på plus-avdelningarna och flåsade sig uppför en backe. Livet var minst sagt tungt. I dag är hon 44 kilo lättare och mycket gladare.
– Jag har bra självförtroende nu och jag mår riktigt, riktigt bra, säger hon.

Marie hade inte ätit något på hela dagen, vilket var ett beteende som blivit alltmer vanligt den senaste tiden. I stället hade den dåliga vanan att hoppa över frukost och lunch för att sedan äta en enorm middag tagit plats. Så var det även på julafton 2007.

– Jag tog en tugga av julmaten och kände mig svimfärdig. Det svartnade för ögonen, jag mådde jätteilla och rusade till toaletten. Jag föll ihop och låg och krälade på toalettgolvet totalt borta, fick riktig dödsångest. Det var verkligen en jätteläskig känsla, jag trodde att jag skulle dö.

Händelsen var ett resultat av tio års viktproblem och tröstätande.

– Jag började bli riktigt mullig som tioåring och det eskalerade ju äldre jag blev. Jag var alltid den tjocka tjejen i skolan, det var jätte­jobbigt i tonåren när man bara vill vara precis som alla andra.

För Marie blev mat tidigt förknippat med känslor. Hon åt när hon var glad, ledsen eller frustrerad. Till slut blev det ett slags beroende.

Vägde 101,9 kilo

Julafton 2007 blev en väckarklocka för Marie.

– Jag insåg att jag inte kunde forsätta äta och leva som jag gjorde så jag bestämde mig för att söka hjälp och tyckte att Viktklubb verkade bra.

Den 1 januari året efter skrev Marie in sig på viktklubb.se. Hon vägde då 101,9 kilo.

– Övervikten gjorde att jag levde ett väldigt begränsat liv. Jag kände mig ständigt obekväm

i min egen kropp och vantrivdes med mig själv. Alla överflödiga

kilon gjorde sig påminda i allt jag gjorde – varje dag.

Marie hade ett tydligt slutmål

i kikaren. När viktresan var över skulle hon väga 58 kilo, en minskning med totalt 44 kilo. Men att sätta ett sådant stort mål på direkten kändes ouppnåeligt så Marie valde att fokusera på delmål i stället.

– Mitt första delmål var att gå ner tio kilo på tre månader, men jag klarade inte det eftersom det tog drygt tre månader. Men att klara delmålen på exakt datum var aldrig viktigt för mig. Jag var bara så glad och nöjd med att se minus på vågen, så till slut spelade det inte någon roll om jag nådde delmålet två veckor senare än planerat.

Gladare och starkare

Samtidigt som Marie minskade i vikt växte en gladare, betydligt mer självsäker och starkare tjej fram.

– Jag hade hela tiden en bild av hur jag skulle se ut och må när jag nått mitt mål. Att på så sätt visualisera mig själv vid min målvikt gjorde mig ännu mer motiverad.

Just motivationen är det många som tampas med. Men för Marie var det just det som var det lättaste under viktresans gång.

– Jag har faktiskt aldrig tvivlat på mig själv och på min kapacitet att klara det. Motivationen var hela tiden närvarande och oerhört stark och det är den fortfarande.

I dag har Marie börjat med en ny träningsform – att gå på gym och olika gympass. Denna inomhusträning kombineras med powerwalks och joggingturer i skogen. Träningen har gett resultat som visar sig i vardagen.

– Nu slipper jag ta upp två säten i bussen och jag kan sitta med benen i kors, det är stora förändringar när man aldrig kunnat göra det förut. Och jag känner mig vacker när jag ser mig i spegeln, det har jag heller aldrig gjort tidigare.

Maries bästa tips:

Viktklubbs expert Klara Edlund: "Ta det lugnt!"

Det är alltid jobbigast innan man kommit igång. Men viktklubb.se:s psykoterapeut Klara Edlund hjälper dig att lyckas. Här ger hon sina bästa råd för hur du får en skön start till ett smalare liv.

1. Mål. Fundera konkret över vad du vill uppnå och hur viktigt det är att komma dit.
2. Ta det lugnt. Gör gradvisa förändringar – det minskar risken för bakslag.
3. Kartlägg dina matvanor. För detaljerad matdagbok. Det visar ditt sätt att äta och leder dig därmed närmre målet.
4. Motionera lite. Rör dig lite varje dag. Hitta ett roligt sätt som passar in i vardagen.
5. Sköna kläder. Ha bekväma och funktionella kläder när du motionerar. Det kan göra fysisk aktivitet till en positiv upplevelse.
6. Ha tålamod! Att gå ner i vikt är en livsstilsförändring som långt ifrån görs över en natt.
7. Hissa dig själv. Kom ihåg att berömma och belöna dig själv för att du gör bra saker för din hälsa.

Viktjakten dag 1

Sugen på att gå ner i vikt och bli lite piggare? Häng på och jaga kilona i Viktjakten som är ett samarbete mellan

Aftonbladet och Viktklubb. Varje dag i en månad bjuder vi på kom-i-form-tips, smala menyer och råd från våra experter

– allt för att du ska inspireras och må bättre!

Publisert: