Så hittar du rätt träningsmetod

Av: 

Elin Sundh

Hälsa

Viktklubbs coach tipsar: Våga testa dig fram

Har du gått och blivit lite av en ”hoppjerka” när det gäller olika sätt att aktivera dig? Shirin Rågby Djavidi vet hur du ska göra.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Jogging, fotboll, dans och simning. Listan över provade motionssätt kan göras lång. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på när man väljer vad och hur man ska träna. Men det vet träningscoachen Shirin Rågby Djavidi, här hjälper hon dig att hitta just ditt sätt!

Träning ska vara roligt, det är då det ger bäst resultat.

– Om du var aktiv som barn kan det vara roligt att damma av dina gamla kunskaper och testa samma sport eller aktivitet som vuxen. Det sitter ju någonstans där i ryggraden, säger Viktklubbs tränings­coach Shirin Rågby Djavidi.

Men så finns det ju de som inte var lika aktiva sportare i barndomen. Vilken är då den bästa träningen?

Kampsporter växer

– Även om man inte var aktiv som ung, är det inga problem att hitta nya träningssätt som vuxen. Om du inte riktigt vet vad du vill göra är det absolut bästa sättet att testa sig fram. Du kanske vet att du gillar att dansa. I så fall ska du våga anmäla dig till en danskurs, salsa, afrodans, bugg eller streetdance. Vad som helst, bara du vågar testa. Och varför inte göra det dubbelt så kul och ta med dig en kompis att dansa tillsammans med?

Kampsport är något som vuxit sig starkare och blivit mer och mer populärt de senaste åren.

– Om du varit nyfiken på att testa kampsport men inte vet i vilken ände du ska börja så är ett tips att kolla vad det finns för klubbar i området där du bor. Testa boxning, thaiboxning eller karate. Du kan inte veta vad som passar dig om du inte testar, säger Shirin.

Surfa fram inspirationen

Ibland drabbas vi alla av total idétorka – vad tycker jag är roligt att göra? Hur vill jag röra på mig? Då tipsar Shirin om att ta en kväll framför datorn.

– Surfa runt på nätet. Du kanske inte kan komma på någon aktivitet när du bara sitter och funderar, då kan det hjälpa om du kikar runt och får lite inspiration. Eller varför inte hitta inspiration i träningstidningar?

”Ge dig ut och våga prova”

Shirin är övertygad om att det finns minst en aktivitet för alla, det gäller bara att hitta den som passar bäst för just dig.

– När du väl har tagit första steget över tröskeln kommer du att hitta din grej. Så ge dig ut och våga prova dig fram!

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: