Aaaaj-pad

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:

Naprapat: Fundera noga om du redan lider av datorvärk

1 av 2
André Hansson, naprapat.

Musarm, sms-tumme och Iphone-finger...

Nej, det är inte slut.

Med Ipads intåg väntas nya skador.

– De som redan har smärta av datorjobb ska avstå från Ipad, säger naprapaten André Hansson.

Nästa månad väntas Ipad komma till Sverige – datorn som ser ut som en stor mobiltelefon men är lika intelligent som din dator.

Många står beredda och vill ha en, men det finns anledning att tänka efter.

Enligt naprapaten André Hansson på Helheten i Hammarby sjöstad i Stockholm finns rent ergonomiskt både för- och nackdelar med iPad.

– Eftersom den är större än en mindre pekskärmsmobil kommer belastningen inte att koncentreras till tumme och pekfinger utan dras ut i flera leder, den lokala belastningen blir mindre.

Ny belastning på vänsterhanden

Om fördelen ligger i pekfunktionen ligger nackdelen – i knät. Eller i "servitörsgreppet".

– Den verkar inte helt enkel att hålla i. Att ha den i knät och hålla ner huvudet är inte optimalt. Och håller man den i ena handen belastar man alltifrån nackmuskler till skulderparti och axlar men framför allt handleden får en statisk anspänning under en längre tid.

Det förvärras dessutom av att handen som håller i datorn får bromsa med mottryck när den andra handen pekar på skärmen.

– Nej, den känns inte fulländad utan otymplig, säger naprapaten som dagligen träffar patienter med värk orsakad av datorer och telefoner.

Teknikskadade största patientgruppen

– Detta är den största patientkategorin.

Allt fler svenskar arbetar på kontor och sitter hela dagarna framför en dator. De flesta lever med en mobiltelefon i handen och många ungdomar ägnar flera timmar om dagen åt att sms:a och spela tv-spel.

Resultatet är att våra kroppar fått nya förslitningsskador. Musklerna har inte hängt med i den snabba tekniska utvecklingen utan är gjorda för samma uppgifter som de hade för 10 000 år sedan när tanken var att vi skulle gå långt och röra oss mycket varje dag.

Det monotona arbete i kombination med vår iver att överkonsumera ny teknik har lett till kroniska förslitningsskador i fingrar, handleder, armar och nacke.

Lathet – eller stress?

– Oftast är folk medvetna om att problemet är datorn. Jag försöker uppmana till att variera sin ställning men det går inte alltid, kanske av lathet, kanske av stress, säger naprapaten.

Inför Ipads intåg råder han alla entusiaster att fundera en extra gång.

– Är men intresserad av teknik ska man självfallet köpa den. Men om man ska ha den som arbetsdator och redan har besvär och smärtor i nacke och axlar, då ska man nog avstå.

Kan man inte låta bli den nya uppfinningen ska man i alla fall tänka på två saker:

Pausa varje timme

– Jag skulle själv resa mig och byta ställning minst en gång i timmen. Jag har aldrig hört teknikföretagen gå ut med att deras nya produkter är ergonomiska och denna känns inte alls fulländad.

När smärtan väl slår till ska man, enligt naprapaten, ta den på allvar direkt.

– Ju längre man går med värken desto lättare är det att smärtreceptorerna ligger kvar, och då blir det en kronisk smärta.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN