Njut av choklad

avSofia Carlberg

HÄLSA

- utan dåligt samvete

Älskar du choklad och vill äta det mest hela tiden? Här är 6 tips för dig som inte kan avstå men ändå vill kontrollera ditt chokladbegär.

Foto: COLOURBOX
Att blanda choklad och bär är en god idé.

1. Välj mörk choklad framför mjölkchoklad. Studier visar på den mörkare chokladens fördelar, till skillnad från mjölkchoklad.
2. Kombinera din choklad. Välj chokladöverdragna bär som till exempel jordgubbar eller russin. Dessa är också enkla att göra själv genom att smälta lite choklad och doppa en torkad favoritfrukt däri. Blanda några chokladbär med lite nötter och du har ett gott snacks. Tänk bara på att inte sätta i dig för många.
3. Köp mindre storlekar. När du är sugen på en chokladkaka köp den mindre sorten. Undersökningar visar att vi äter upp hela kakan även om vi tänker att vi ska spara en del av den.
4. Beställ frukt. Till efterrätt på restaurang kan du beställa in lite frukt med en bit choklad på sidan. Enkel och ljuvligt gott med frukt och choklad. Vill du göra en smarrig efterrätt hemma kan du ringla lite smält choklad över din fruktsallad.
5. Sug på chokladen istället för att tugga. Fokusera på den goda smaken i munnen och njut av hela biten. Om du äter samtidigt som du är distraherad av teve eller telefonprat är risken att du av vana fortsätter stoppa chokladen i munnen eftersom du inte riktigt njutit av den.
6. Ge efter för ditt chokladbegär. Brukar du äta något annat för att undvika att äta det du egentligen vill äta? Det slutar oftast med att man äter en massa för att sen ändå äta det man vill ha. Så spara på alla onödiga kalorier och ät en liten portion av det du är sugen på, och njut!

Källa: Sparkpeople