Så orkar du träna – trots vintermörkret

HÄLSA

Coachen Elisabeth Gummesson förklarar

Känns det tungt att träna när det är snöstorm utanför dörren?

Coachen Elizabeth Gummesson vet hur du fixar motivation att gå till gymmet ändå.

– Det är en attitydsfråga.

Mitt i snökaos, minusgrader och tjocka kläder är det lätt att tappa suget för träning. Beach 2011 är långt bort – glögg och lussebullar under en mysig filt närmare.

Dessutom är det ju jul snart, vilket är detsamma som extra mys och extra kilon.

Hälsocoachen och inspiratören Elizabeth Gummesson vet hur vi ska göra för att behålla motivationen och hälsan och orka träna även under vintermånaderna.

– Att orka träna även när det är mörkt och kallt är väldigt mycket en attitydfråga. Jag har full respekt för att man mentalt lider av att det är mörkt, men det finns så många saker som vi kan förändra med vår attityd. Om jag tillåter mig att bli ledsen och trött – då är det så jag kommer att ha det. Bestämmer jag mig för vad som är rena fakta – vi bor i Sverige, det blir mörkt – som jag måste hantera så kan jag agera utifrån det och förbereda mig mentalt på att hålla igång träningen ändå.

”Jag har vinning av detta”

– Sedan är det jätteviktigt att ha syftet med träningen klart för sig. Hela tiden. Varför tränar jag egentligen? Om det är för någon annans skull eller för att samhället säger att det är nyttigt, eller något sådant, är det svårare att behålla motivationen. Det är för oklart. Klargör ditt eget syfte för dig själv, det är personligt. Tänk – ”jag har direkt vinning av detta”.

Elizabeth Gummesson satsar själv på pigga träningskompisar – inget går upp mot en vän som peppar eller ringer och ger dig dåligt samvete när du skippar träningen.

– Tänk vad många bundsförvanter man har i sin träning. Använd dem och sporra o peppa varandra! Träning kan också vara ett sätt att umgås: Bowling, pingis eller snabba promenader blir ett sätt att hinna träffas.

Fakta: Elizabeth Gummesson

Namn: Elizabeth Gummesson

Ålder: 41

Familj: Ja

Intresse: Resor, människor, träning, mat, upplevelser, back gammon.

Gör: Motivationsvoach, författare, professionell coach inom personlig utveckling.

Coachar såväl direktörer som ungdomar och elitidrottsmän som vill bättra på sin mentala styrka.

Brinner för att människor ska förbättra sin livskvalitet, utnyttja sin fulla potential och leva sina bästa liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning