Sov dig till en smalare mage

avEmmelie Wallroth

HÄLSA

Forskare: Lite sömn ger bukfetma

Foto: Foto: Getty Images
Gå och lägg dig! En ny studie visar att förlorad sömn sätter sig på magen. När kroppen sover för lite påverkas hormonerna – och matsuget ökar.

Tappa kilon – medan du latar dig i sängen. Enligt en ny studie finns det tydliga samband mellan bukfetma och för kort nattsömn.

– När det var som sämst kunde jag sova tre–fyra timmar, säger Martin Bohlin, 21, som vägde 130 kilo.

Foto: Foto: Adam Ihse/Exponera
Martin Bohlin vägde som mest 130 kilo. ”Jag hade en osund livsstil som innebar sena nätter”, säger han.

De 6 500 kvinnorna i studien har alla mätt sitt buk­omfång och svarat på hur många timmar de sover varje natt.

– De har också fått rapport­era in andra faktorer, som fysisk motion, rökning och alkoholkonsumtion. Även när vi har tagit hänsyn till de faktorerna så har vi sett att kort sovtid är kopplat till bukfetma, säger Jenny Theorell-Haglöw, forskare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det var framförallt hos de yngre kvinnorna, 20–30 år, som sambandet var tydligt.

Enligt Jenny Theorell-Haglöw landar en bra och normal sovtid alltid runt sju–åtta timmar. När de gjorde studien definierades allt under sex timmar som en för kort nattsömn och ett bukomfång över 88 centimeter som fetma.

Hormoner påverkas

Torbjörn Åkerstedt, forskare vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, menar att kopplingen mellan för lite sömn och fetma beror på att hormoner påverkas när man sover för lite. Nivån av hormonet ghrelin ökar och hormonet leptin minskar. Det i sin tur gör att matsuget ökar.

– Huvudhypotesen är att ju mindre man sover desto mer äter man. Kort sömn står för en av riskerna till ökat BMI eller stort magomfång. Det är inte huvudskälet till att man blir fet, men en av orsakerna, säger Torbjörn Åkerstedt.

Ändrade sin livsstil

Martin Bohlin, 21, vägde 130 kilo när han vägde som mest.

– Då sov jag mindre än jag gör i dag. Jag hade ju en osundare livsstil som innebar sena nätter. När det var som sämst kunde jag sova tre till fyra timmar ibland. Jag märker att när jag sover sämre äter jag faktiskt sämre.

Martin Bohlin ändrade sin livsstil genom att byta kost och börja träna. I dag väger han 75 kilo och sover omkring åtta timmar varje natt.

– När jag tränar och äter ordentligt orkar jag inte vara uppe länge på nätterna.

Tre tips – till bättre sömn

1 Ha det så mörkt du kan och inte för varmt i sovrummet när du ska sova.

2 Undvik koffeinhaltiga drycker under kvällen.

3 Undvik saker som stimu­lerar i sovrummet, som till exempel tv.

ARTIKELN HANDLAR OM