Efter-semestern-ångest?

HÄLSA

Stressdoktorn tipsar: Så fixar du första arbetsveckan

Semestern är över för många och det är åter dags att ge sig i kast med vardagen.

Livets stressfaktorer ter sig ofta ännu mer svårforcerade efter en lång ledighet och det är med tunga fötter man går tillbaka till jobbet.

Men det finns hjälp för att lätta upp tillvaron.

Foto: ”Man tror att man byggt upp ett viloförråd och ska orka massor, men ofta blir det tvärtom”.

- Man bör i första hand ta det extra lugnt första veckan efter semestern, säger "stressdoktorn" Tomas Danielsson.

Jobb, skola och dagis, bilköer och trängsel i matvaruaffären vid dagens slut tränger snabbt undan sommarens lata semesterminnen och det är inte ovanligt att många känner sig trötta och griniga. Men det är inget konstigt med det, att byta miljö och gå från ledighet till jobb innebär ett stresstillstånd och det är naturligt att bli trött, enligt Danielsson.

- Man tror att man byggt upp ett viloförråd och ska orka massor, men ofta blir det tvärtom. Man blir trött när man byter från en miljö där man haft helt andra vanor, säger han.

Det som framför allt kan kännas jobbigt efter semestern är att chefen ställer för höga krav, högarna på skrivbordet stadigt växt under tiden man varit borta, att man har ett informationsglapp och inte koll på läget samtidigt som pengarna börjar tryta efter sommaren och man plötsligt ska börja ta ansvar för tvätt, dagis och andra vardagsbekymmer igen.

Danielsson avlivar myten om att en lång semester ska ge ett förråd av lagrad energi. Går man tillbaka till samma stressituation som man befann sig i innan semestern tar det enligt Danielsson bara ett par tre dagar innan viloförrådet är slut och man känner sig lika stressad som förut.

- Det är värt att tänka på att det är mycket lättare att övervarva än att bromsa på arbetet så man ska se till att ta det lugnt i början.