- Sluta röka - annars blir du rynkig och ful

Ny antirök- strategi - fula tänder och dålig hy ska skrämma

”Rökning får dig att se 20 år äldre ut.”

Genom att vädja till rökarnas fåfänga hoppas brittiska myndigheter få unga britter att sluta röka.

Och de är inte de enda som bytt strategi. Rena lögner och bilder på ruttna tänder är andra, nya metoder i kampen mot rökningen.

Biter bättre? Rökmotståndare hoppas att argument som att hyn blir dålig och tänderna fula ska bita bättre än de vanliga cancerlarmen. Denna bild pryder kanadensiska cigarettpaket.
Biter bättre? Rökmotståndare hoppas att argument som att hyn blir dålig och tänderna fula ska bita bättre än de vanliga cancerlarmen. Denna bild pryder kanadensiska cigarettpaket.

Torra fakta har visat sig vara ganska ineffektivt för att få rökarna att ge upp sin ohälsosamma vana. Nu byter antirökkampanjerna strategi.

I Storbritannien vädjar myndigheterna istället till rökarnas fåfänga. Den högsta medicinska rådgivaren i landet, sir Liam Donaldson, säger till Daily Mail att det är dags att dagens unga får veta hur rökning påverkar vårt utseende.

- Skönhet handlar om yta, och röken och kemikalierna i cigarettrök kan ge obotliga skador på huden, säger sir Liam.

Han vill varna de unga rökarna för att gå på mode- och filmvärldens myt att rökare blir sexiga och populära. Vad som händer är bara att de blir rynkiga och grådaskiga, menar han.

”Killar som röker får mindre snopp”

I Sverige har ”En rökfri generation” valt en annan strategi. I deras pågående jättekampanj hävdar de att cigarettfilter innehåller musbajs, att småfåglarna är på väg att dö ut av passiv rökning och att rökande killar får mindre snopp.

Allt är givetvis lögn - något ”En rökfri generation” inte alls hymlar med. De menar att det är dags att tobaksindustrin får smaka på sin egen medicin, nämligen osanningar. Som exempel tar de bland annat tobaksjätten Imperial Tobacco, som i en rättegång förra året på fullaste allvar hävdade att det inte finns något samband mellan rökning och lungcancer.

Bilder på ruttna tänder

I Singapore, Kanada och Brasilien har myndigheterna valt en tuffare metod för att avskräcka rökarna. Där täcks halva cigarettpaketet av chockbilder på bland annat ruttna tänder, en hjärna som dryper av blod, en lungtumör och ett livlöst spädbarn, skriver CNN.

Och skräckpropagandan tycks fungera. 58 procent av de kanadensiska rökarna uppger att de har tänkt mer på rökningens negativa effekter sedan de avskräckande färgbilderna dök upp på paketen. 44 procent kände sig mer motiverade att sluta röka, och 27 procent rökte mindre hemma. 17 procent hade gömt undan sitt cigarettpaket minst en gång eftersom de inte ville att andra skulle se varningsbilden, och hela 24 procent hade maskerat paketet eller flyttat cigaretterna till en annan behållare.

Kan komma till Sverige

Sverige har än så länge bara textvarningar på cigarettpaketen, men ett EU-direktiv ger medlemsländerna rätt att använda bilder om de vill.

Maria Wångersjö

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN